1 AV 2
Direkt från avtäckningen av Volvo EX90
2 AV 2
Foto: Volvo Cars

Så ska Volvo EX30 lyckas

Nästa år kommer Volvos lilla eldrivna bil EX30. Den ska dra det stora lasset för att Volvo Cars ska nå sina ambitiösa mål de kommande åren. Märkets vd, Jim Rowan, har en klar bild av hur den ska lyckas.

Nyligen avtäcktes Volvo EX90 – en stor eldriven suv med ett frånpris på 1,1 miljoner kronor. En viktig modell i Volvos resa mot elektrifiering men kanske inte den modell som ska få tillverkaren att nå sitt mål: att öka sin försäljning med 70 procent för att nå 1,2 miljoner sålda bilar 2025. I en intervju med Automotive News berättar märkets vd Jim Rowan att det i stället är den kommande EX30 som kommer dra det stora lasset att nå målet. EX30 är som modellnamnet antyder en liten crossover/suv och Volvo har redan klart för sig hur den ska lyckas och hur målgruppen ser ut.

– Det är en generation Z-person (som växt upp efter millennieskiftet, reds anm) som är 18, 19 år och kommer in i bilmarknaden för första gången och söker rätt pris plus den flexibilitet, försäkring och assistans som Care by Volvo (märkets abonnemangsform, reds anm) erbjuder. En stor sak för dom är också märkets genuinitet rörande hållbarhet, säger Jim Rowan. 

Jim Rowan är vd på Volvo Cars sedan 21 mars 2022. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

För att hålla priset nere kommer bilen att erbjudas med olika batteristorlekar. Att hyra eller byta batterier är inte aktuellt för Volvos del – av säkerhetsskäl. Batteriet är en del av konstruktionen och att dra det ut och in kan ha påverkan, menar han.

– Alla pratar om priset elbilar och hur de är utom räckhåll för vissa. Den här bilen får oss att nå olika kundgrupper. Många vill ha hög nivå på säkerhet och fantastiska köregenskaper men samtidigt ett mindre format. Genom att erbjuda olika batteristorlekar kan kunden välja räckvidd som passar deras livsstil och budget.

Bildelningstjänsten ska öppna upp för unga köpare som kommer teckna abonnemang via nätet och inte gå till en handlare. De gör sin konfiguration och skriver på för tre månader. Den erfarenhet man har av Care by Volvo visar att prenumeranterna behåller bilen längre än tre månader, enligt Jim Rowan.

Vad vet vi då om bilen? Den kunde anas under presentationen av tidigare nämnda EX90 och ska komma 2023. Bilen ska sättas samman i Kina och förmodligen byggas på Geely-plattformen SEA (samma som Smart #1, se provkörning nedan) samt kommer vara billigare än dagens eldrivna XC40.