Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren guidar oss runt och i Volvo EX30
2 AV 2
Foto: Volvo Car

Så ska Volvo få ner priset på nya EX30 i USA

Ett litet kryphål i den amerikanska export- och importlagen gör att Volvo Cars kan importera nya modellen EX30 från sin fabrik i Kina till kunder i USA.

Volvo siktar på ett pris på cirka 36 000 dollar efter att de kan kvitta tullavgifter från Kina med den export som görs från USA.

Det är i dag bara General Motors, Volvo Cars och Polestar som utnyttjar den här möjligheten.

Volvo Cars hoppas att den nya elbilen EX30 snabbt ska bli märkets storsäljare. En anledning är att Volvo pressar priset på EX30 med hjälp av låga produktionskostnader i sin fabrik i Kina och att modellen förenklats på flera områden.

En relativt okänd del av den amerikanska export- och importlagen gör också att Volvo Cars tillsammans med Polestar kan komma undan den höga importavgiften på bilar som byggts i Kina. Avgiften är hela 25 procent sedan USA på alla sätt försöker mota bort kinesiska bilar och rädda amerikanska biljobb.

Kvittar bort avgiften

Men Volvo Cars och Polestar har en möjlighet att kvitta avgiften på import från Kina mot export från USA av modellerna Volvo EX90 och Polestar 3. Delen i export- och importlagen som Volvo och Polestar använder heter Duty Drawback och de enda som också använder sig av den här möjligheten är General Motors där modellen Buick Envision byggs i Kina för export till USA.

Nästa år väntas Ford göra samma sak då de börjar importera modellen Lincoln Nautilus från Kina till USA. Andra tillverkare använder Duty Drawback mestadels för import av delar från Kina till fabriker i USA.

Volvo Cars och Polestar planerar att bygga EX90 och Polestar 3 i sin fabrik i South Carolina och fabriken blir huvudsaklig leverantör av de här modellerna till länder utanför Kina. Det betyder att när exporten från USA kommer igång på allvar är det inga problem att kvitta bort den 25-procentiga importavgiften på modellerna EX30 och Polestar 3.

Kritiserad öppning

Fabriken i USA har en kapacitet att bygga 150 000 bilar per år och inom två vill Volvo Cars nå en produktion av närmare 100 000 elbilar per år. I dag byggs modellen S60 i South Carolina och fabriken når inte mer än till drygt 30 procent av sin totala kapacitet.

Amerikanska analytiker har uppmärksammat Geelys taktik att slippa 25-procentavgiften och flera kritiker menar att det här öppnar dörren för de kinesiska bilar som både den tidigare presidenten Donald Trump och nuvarande presidenten Joe Biden lovat att göra allt de kan för att stoppa.

Duty Drawback skapades redan 1789 och moderniserades till sin nuvarande skrivning 2016.

USA har betydligt lägre importavgifter på bilar som byggs i Europa varför till exempel inga tyska tillverkare använt sig av Duty Drawback för bilar som exporteras till USA. Istället för import från Kina har flera tillverkare av personbilar och lastbilar byggt upp en egen produktion i USA, Kanada eller Mexiko.