Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi

Säljstart för Audi e-tron S och e-tron S Sportback

Med ett S i modellbeteckningen ökar antalet elmotorer till tre och effekten med drygt 100 hästkrafter. Nu är Audi e-tron S och e-tron S Sportback beställningsbara i Sverige. Från 1,1 miljoner kronor.

Sveriges tredje mest registrerade elbil i år, strax bakom Tesla Model 3 och Kia e-Niro, kommer nu i ett sportigare utförande. Vi syftar på Audi e-tron och e-tron Sportback som får ett S i modellbeteckningen.

Redan tidigt i våras körde Teknikens Värld e-tron S Sportback, en provkörning du kan läsa här.

Foto: Audi

S:et betyder att antalet elmotorer ökar från två till tre. I modellversionerna e-tron 50 quattro och e-tron 55 quattro driver en elmotor framhjulen och en elmotor bakhjulen. I e-tron S (och i den lite slankare e-tron S Sportback) har framhjulen fortfarande bara en elmotor, däremot har bakhjulen två elmotorer som vardera ger 180 hästkrafter och 309 newtonmeter.

Tillsammans levererar motortrion 503 hästkrafter (370 kW), ett rejält hopp upp från 50:ans 308 hästkrafter och 55:ans 402 hästkrafter.

Maxvridet uppgår till 973 newtonmeter, även det en rejäl ökning från 50:ans 540 newtonmeter och 55:ans 664 newtonmeter.

PROVKÖRNING: Audi e-tron S Sportback

Foto: Audi

Mer kraft betyder snabbare accelerationer. 0-100 km/h går på 4,5 sekunder, 1,2 sekunder snabbare än om e-tron saknar ett S i beteckningen. Toppfarten är även den uppskruvad, dock marginellt. 210 km/h gör e-tron S, en höjning med tio kilometer i timmen (+20 jämfört med instegaren e-tron 50 quattro som för övrigt gör 0-100 km/h på sju sekunder).

TEST: Audi e-tron mot Mercedes EQC och Tesla Model 3

20-tumshjul är standard på S-modellerna. 21-tummare finns som tillval och snart ska utbudet ökas med 22-tummare. Foto: Audi

Vid normal körning sker drivningen enbart via de bakre elmotorerna, men så fort föraren pressar gaspedalen mot mattan mer kraftfullt, eller om väglaget kräver det, så aktiveras främre elmotorn och bilen blir fyrhjulsdriven – quattro.

S-modellversionerna har även försetts med torque vectoring-teknik på elektrisk väg genom att de två elmotorerna samspelar med varandra och portionerar ut korrekt kraft till respektive bakhjul. Det ger bättre grepp vid exempelvis utmanade kurvtagning.

Det ska även gå att drifta med e-tron S och e-tron S Sportback. Sätter man antisladdsystemet i läget Sport och Audi drive select i dynamic-läget ska det vara möjligt.

DUELL: Audi e-tron 55 quattro mot Tesla Model X Long Range

Foto: Audi

Batteriet i e-tron S är detsamma som i e-tron 55 quattro, det vill säga det på 95 kWh med en nettokapacitet på 86,5 kWh. e-tron 50 quattro har ”bara” 71 kWh varav 64,7 kWh nyttjas.

Räckvidden enligt WLTP-körcykeln är upp till 36,4 mil. e-tron 55 quattro klarar upp till 43,6 mil.

PROVKÖRNING: Audi e-tron 55 quattro

Foto: Audi

Audi e-tron S och e-tron S Sportback har en lite sportigare framtoning med lite annorlunda och mer markerade luftintag i fronten, lite justerad diffusor under bakre stötfångaren och bredare skärmar – 2,3 centimeter extra på vardera sida. ”Backspegelkåporna” är dessutom i aluminium. Att vi skriver inom citattecken är för att e-tron kan utrustas med digitala ytterbackspeglar, det vill säga kameror som ersätter de traditionella speglarna.

TEST: Polestar 2 mot Tesla Model 3 och Jaguar I-Pace

Två elmotorer som driver bakaxeln är unikt för S-modellerna. Foto: Audi

Medan själva marknadsintroduktionen äger rum senare i höst är det nu säljstart för både e-tron S och e-tron S Sportback. I Sverige börjar priserna på 1 100 000 kronor respektive 1 128 000 kronor. Förmånsvärdena ligger på 3 952 samt 4 101 kronor per månad.