Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Säljstart för Kia Ceed och XCeed Plug-In Hybrid i Sverige

De kommer inte hit förrän i början av nästa år, men nu går de både laddhybridmodellerna – Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid och XCeed Plug-In Hybrid – att beställa. Priserna börjar på 339 900 respektive 369 900 kronor.

Kia har redan fem hybrid-, laddhybrids- och elbilsmodeller i sitt sortiment. Nu är det på väg att utökas med ytterligare två modeller, två laddhybrider för att vara mer precis. Det handlar om Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid och XCeed Plug-In Hybrid som vi tidigare har skrivit om.

Det nya nu är att de båda är tillgängliga för beställning i Sverige. Dock finns de inte hos Kia-handlarna ännu, Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid dyker upp i hallarna i januari nästa år och XCeed Plug-In Hybrid är tänkt att dyka upp runt skiftet mellan mars och april.

LÄS OCKSÅ: Alla elbilar och laddhybrider i Sverige

Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid på laddning.Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid på laddning.Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid på laddning.
Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid på laddning.

Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid är alltså laddhybridversionen av nya Ceed i kombiutförande. Men den är inte lika lastvänlig som Ceed Sportswagon med bensin- eller dieselmotor utan elektrisk assistans. Batteripaketet stjäl nämligen en hel del utrymme, därför ryms bara 437 liter i bagageutrymmet, betydligt mindre än en icke elektrifierad Ceed Sportswagons 625 liter.

Crossovern XCeed Plug-In Hybrid är på samma sätt laddhybridvarianten av alldeles nyligen presenterade XCeed som vi nyss var iväg och provkörde. Den rymmer 291 liter längst bak, även denna siffra bra mycket mindre än ordinarie XCeeds 426 liter.

LÄS OCKSÅ: Rejält prispåslag på laddhybrider och elbilar

Kia XCeed Plug-in Hybrid på laddning.Kia XCeed Plug-in Hybrid på laddning.Kia XCeed Plug-in Hybrid på laddning.
Kia XCeed Plug-in Hybrid på laddning.

Båda modellerna använder samma drivlina om Niro Plug-In Hybrid som tidigare i år presenterades i uppdaterat utförande. Det betyder en 1,6-liters T-GDi-bensinmotor på 105 hästkrafter som arbetar tillsammans med en 61 hästkrafter stark elmotor vars energitillförsel kommer från ett 8,9 kWh stort litiumjonbatteri. Enligt WLTP-körcykeln ska räckvidden på enbart el vara runt fem mil. Siffran är dock preliminär. Några förbruknings- och utsläppsuppgifter är ännu inte offentliggjorda.

LÄS OCKSÅ: Så mycket dyrare blir bilskatten om bilen registreras 2020 i stället för i år

Som hos övriga Kia-modeller finns det ett antal utrustningsnivåer. Advance är instegsnivån för Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid medan Advance Plus är motsvarande hos XCeed Plug-In Hybrid. Advance Plus är mellannivån för förstnämnda modell medan Advance Plus 2 är högsta nivån för båda.

I grundutrustningen ingår bland annat autobroms, filhållningsassistent samt sammankopplingsmöjligheter mellan mobiltelefon och infotainmentsystem med Android Auto och Apple Carplay.

Priser Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid

Advance: 339 900 kr.

Advance Plus: 357 800 kr.

Advance Plus 2: 387 700 kr.

Priser Kia XCeed Plug-In Hybrid

Advance Plus: 369 900 kr.

Advance Plus 2: 399 800 kr.

Bilarna är berättigade statlig miljöbonus. För laddhybrider beräknas bonusen på hur mycket koldioxid som en bil släpper ut. För varje gram minskas grundbonusen på 60 000 kronor med 833 kronor, dock utbetalas minst 10 020 kronor för biltypen. I Ceed Sportswagon Plug-In Hybrids och XCeed Plug-In Hybrids fall handlar det preliminär om mellan 34 296 och 39 294 kronor i bonus beroende på modell och version.