Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: PATRIK LINDGREN / @ PATRIK LINDGREN

Saudiarabien bygger elbil på BMW-plattform

Foxconn ska stå för tekniken och BMW med en plattform när Saudiarabien ska bygga sin första elbil, hävdar anonym källa.

En anonym källa hävdar att Saudiarabien är på väg att börja bygga en elbil. Ett samriskföretag ska bildas med Foxconn som ska stå för mjukvara och elektronik till bilen. Förhandlingar pågår just nu och ett beslut ska fattas innan året är slut, enligt källan.

Det taiwanesiska företaget är mest känt som leverantör till Apple men säljer även delar till biltillverkare som BMW och Tesla samt har inlett ett samarbete med Stellantis. Man är också i begrepp att bygga en egen elbil.

Även Saudiarabien är redan involverade i elbilssfären. Sedan 2018 är namn huvudägare i den amerikanska elbilstillverkaren Lucid Motors som nyligen startade produktionen av sin första bil Lucid Air.

Samma anonyma källa menar att bilen ska bygga på en plattform från BMW. Det är inte ovanligt att biltillverkare säljer plattformar, det mest kända exemplet torde vara Volkswagens MEB-plattform som ska utgöra basen för kommande elbilar från Ford. BMW har sedan tidigare ett liknande samarbete med vietnamesiska Vinfast.

Saudiarabien har gjort flera försök att starta en biltillverkning. 2008 inleddes samarbete med Lotus med mål att börja tillverka gröna bilar och under bilsalongen i Genève 2010 visades KSU Gazal-1 upp, baserad på Mercedes G-klass – en bil som kom produktion.