Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Schaeffler / mediacockpit

Schaeffler tar nästa steg i elbilsutvecklingen

Företaget Schaeffler har utvecklat mer energieffektiva elektriska axlar som ska kunna öka räckvidden, förkorta laddtiden, minska energiförlusterna och samtidigt kunna ge spillvärme till frusna elbilister.

Schaeffler Group har sedan långt tillbaka varit en stor leverantör till bland annat fordonsindustrin. Nu har de utvecklat ett system som de kallar för ”fyra i en” och tar därmed ett kliv framåt när det gäller att integrera elmotor, transmission, elektronik samt värmehanteringen kring det hela till en mer kompakt och effektiv enhet.

Genom att bygga in allt i en och samma enhet kan man minska användandet av slangar, högvoltskablar och annat material och därmed minska energiförlusterna. Det avancerade värmehanteringssystemet kan ta hand om värmeutvecklingen i enheten på ett mycket mer effektivt sätt, till exempel kan överskottsvärmen användas till uppvärmning av bilens kupé, det kan också optimera temperaturen på bilens batteri så att man kan färdas längre och ladda snabbare.

1 AV 5
Foto: Schaeffler / mediacockpit
2 AV 5
Foto: Schaeffler / mediacockpit
3 AV 5
Foto: Schaeffler / mediacockpit
4 AV 5
Foto: Schaeffler / mediacockpit
5 AV 5
Foto: Schaeffler / mediacockpit

Genom att använda en ny typ av värmepump som använder sig av koldioxid som köldmedium, kan man effektivisera komforten i kupén på ett ännu bättre sätt. Enligt Jochen Schröder, chef för e-mobility inom Schaeffler Group, kan man uppnå en effektivitet på ända upp till 96 procent i ett optimalt utformat system.