Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld & Volkswagen

Se världspremiären av Volkswagen ID.4 GTX här

Bokstavskombinationerna GTI, GTD och GTD ska i dag få sällskap av GTX när prestandaversionen av elbilen Volkswagen ID.4 har världspremiär.

Det var redan i fjol som vi förstod att Volkswagen skulle låta de tre bokstäverna G, T och X pryda de lite snabbare versionerna av märkets elbilar, och för bara ungefär en och en halv vecka sedan bekräftade Volkswagen att GTX-beteckningen ska användas på fyrhjulsdrivna elbilar med vass prestanda.

I dag är det dags för första GTX-modellen (nåja, GTX har förr använts på andra modeller, exempelvis Golf i Japan) att debutera. Först ut är ID.4 GTX, den elektriska suven i prestandautförande, helt enkelt.

Vilka specifikationer den kommer att bjuda på får vi reda på om ett par timmar, men det är inte svårt att tänka sig att det handlar om två elmotorer som sätter fart på var sin hjulaxel och tillsammans levererar 306 hästkrafter (225 kW). Vi har sett konfigurationen förr, bland annat i konceptbilen I.D. Crozz som presenterades för fyra år sedan och i nyligen presenterade Volkswagen ID.6.

Det är första gången som Volkswagens elbilar på den europeiska marknaden (ID.6 är i nuläget en ren Kina-bil) går från bakhjulsdrift till fyrhjulsdrift. Även ID.4:s syskonbil Skoda Enyaq kommer att få ta del av samma drivlinekonfiguration, då i prestandautförandet Enyaq RS iV.

Världspremiären av Volkswagen ID.4 GTX kan du följa i spelaren nedan från och med klockan 17.00.

https://youtu.be/4dhrsO5G-RQ