Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Seat

Seat fick bromsa – Volkswagen byter elbilsstrategi

Den förre vd:n för Seat, Luca de Meo, kämpade för att Seat skulle få bygga VW-gruppens nya, billiga elbil. Den som ska ersätta Volkswagen Up, Skoda Citigo och Seat Mii. Men nu gör Volkswagen en u-sväng och flyttar projektet från Seat i Barcelona.

Det var i mars förra året som Volkswagen-gruppens vd Herbert Diess förklarade att Seat fått uppdraget att utveckla en ny mindre elbil. Målsättningen var att skapa en bil för under 20 000 euro och bilen skulle bli grunden i bland annat nya bildelningstjänster. På bilsalongen i Genéve förklarade Luca de Meo nya strategin samtidigt som Seat visade den då nya el-Born.

Nu har Luca de Meo slutat och blivit ny vd för konkurrerande Renault och allt tyder på att Seat nu blir av med det projektet med den nya elbilen. Enligt uppgifter till Automotive News har Volkswagen plockat hem projektet till sig men det finns ännu inga officiella uppgifter. Enligt uppgiftslämnaren tycker Volkswagen att det är lättare att skapa synergier inom gruppen om utvecklingsarbetet leds från Wolfsburg.

Foto: Seat

 Volkswagen ID.3:s spanska syskon Seat el-Born.

Den nya lilla elbilen ska byggas på en kraftigt modifierad MEB-plattform. Bilen ska vara kortare än fyra meter och bli rymlig som en Volkswagen Polo.

Nya ID.3 byggs också på MEB-plattformen och marknadsförs av Volkswagen som den nya folkelbilen. Projektet med den lilla elbilen handlar mycket om att skära bort kostnader. Jämfört med ID.3 behöver en tredjedel tas bort.

LÄS OCKSÅ: Volkswagens billiga elbil för Kina heter Sol

Seats plan för den nya lilla elbilen var att samarbeta med den kinesiska batteripartnern JAC Automobile Group och även inleda försäljning av Seat-bilar i Kina. Det samarbetet är nu skjutet på framtiden och det blir ingen lansering av eldrivna Seat-bilar i Kina nästa år.

Kanske kommer Volkswagen nu att välja batterier från svenska Northvolt i de nya lite mindre och billigare elbilarna. Volkswagen bygger en ny batterifabrik tillsammans med Northvolt i Tyskland.

LÄS OCKSÅ: Tavascan Concept – Cupras första elbil