Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Seats första elbil klar 2020

Baserad på MEB-plattformen, stor som en Leon och med en prislapp som Ateca. Där har ni Seats först elbil – klar om två år.

Förra veckan presenterade Skoda, i samband med konceptet Vision X, sin framtidsvision när det kommer till elektrifiering. Var fjärde bil ska så vara 2025. Volkswagen-koncernen, dit Skoda tillhör, ska som helhet presentera 30 nya elbilar till samma år. Men vad händer hos Seat?

Våren 2017 öppnade Seat ett forskningscenter som bland annat plockade fram prototypen eMii (se bild nedan). Nu nås vi dock av nyheten att den först helt eldrivan bilen från Seat blir en helt annan.

Det är Matthias Rabe, chef på märkets forsknings- och utvecklingsavdelning, som nu för Auto Express har avslöjat att det kommer att bli en bil i samma storleksklass som dagens modell Leon, det vill säga golfklass.

Nu kommer det ändå inte det som någon överraskning eftersom Volkswagens första elbil kommer att vara en bil i samma storlek och de kommer båda byggas på den nya MEB-plattformen och med största sannolikhet även dela annan teknik.

Bilen är till 95 procent klar, hävdar Matthias Rabe, men namnet är inte spikat även om Born, Born-E och E-Born ligger bäst till. Namnet refererar såklart till själva eldriften men även till Barcelonas hippa kvarter El Born i stadsdelen La Ribera.

Matthias Rabe avslöjar också att bilen kommer med två effektuttag samt att man ser över vilka mjukvarutjänster man kan komma att erbjuda i framtiden. Alla bilar kan exempelvis vara utrustade med stolsvärme men ett abonnemang krävs för att kunna använda dem.

Bilen väntas vara klar 2020 och beräknas kosta ungefär lika mycket som suven Ateca (vars koncept ses på bilden ovan). En bilmodell som i Sverige kostar mellan 209900 och 328900 kronor.