Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Seat

Seats nya elbil avslöjad på pekskärm

Seat el-Born presenterades våren 2019 som koncept och lanseringen sker nästa år. Redan nu kan vi dock visa bilen i produktionsutförande, tack vare ett läsartips och en miss från Seat.

Hör du till dem som inte riktigt har riktig kläm på moderna infotainmentsystem? Du behöver inte skämmas – inte ens biltillverkarna själva har det. I somras avslöjades nya Skoda Octavia (läs vår provkörning av bilen här) via en pekskärm på en testmula. Vår spionfotograf var snabbt framme och lyckades knäppa en bild på infotainmentskärmen där den nya Skodan visade upp sig i sitt produktionsklara utförande.

Modellen el-Born täcktes av i samband med Genèvesalongen våren 2019, här ses den under den senare salongen i Frankfurt.Modellen el-Born täcktes av i samband med Genèvesalongen våren 2019, här ses den under den senare salongen i Frankfurt.Modellen el-Born täcktes av i samband med Genèvesalongen våren 2019, här ses den under den senare salongen i Frankfurt.
Modellen el-Born täcktes av i samband med Genèvesalongen våren 2019, här ses den under den senare salongen i Frankfurt. Foto: Seat

Nu har en uppmärksam Teknikens Värld-läsare/besökare noterat Seats kommande elbil el-Born via en skärm, och det i Seats egen informationsfilm om elektrifiering (se klippet nedan), en film du även kan se på Seats svenska sajt.

En halv minut in i filmen behandlas ren eldrift och vi får se el-Born i det konceptutförande vi känner från bilsalongerna. Därpå följer ett kort klipp på bilens infotainmentskärm där vi ser bilen i en ny version – förmodligen den produktionsklara. Skärmen täcks delvis av text och en orangefärgad platta, bilden här ovan är redigerad för att få fram bilen bättre.

Så här ser inredningen ut i el-Born som konceptbil.Så här ser inredningen ut i el-Born som konceptbil.Så här ser inredningen ut i el-Born som konceptbil.
Så här ser inredningen ut i el-Born som konceptbil. Foto: Seat

Den bil vi ser skiljer sig inte nämnvärt från konceptet men stötfångaren har en mer öppen och samtidigt tuffare form än tidigare, förmodligen för att ge bättre kylning till bilens batteripaket. Även om bilden ger mer att önska så tycker vi se oss en front som inte är lika vass som på konceptet. Om så är fallet är det antagligen en eftergift ur säkerhetssynpunkt.

LÄS MER: Seat ska få högre status – Skoda lägre

Seat el-Born, döpt efter en stadsdel i Barcelona, var första bil att presenteras med Volkswagenkoncernens MEB-plattform

 framtagen speciellt för elbilar. Bilen ska ha en räckvidd på 42 mil enligt WLTP-cykeln och ha ett pris på cirka 250 000 kronor. Lanseringen sker nästa år.

https://youtu.be/gcX-dgxbeU8