Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lucid Motors

Serietillverkningen av Lucid Air har inletts

Lucid Motors har nu nått målet, nämligen att inleda serietillverkningen av elektriska modellen Air i fabriken i Arizona, USA. 

Det är nästan fem år sedan vi första gången fick se en liten skymt av det vi i dag känner till som Lucid Air, en lyxig elbil med lång räckvidd och full med det senaste i teknikväg.
Nu har företaget Lucid Motors nått hela vägen fram till serieproduktion, efter att fabriken i Casa Grande, Arizona, har byggt prototyper och förseriebilar sedan 2020.
I går, den 28 september, rullade de första serietillverkade bilarna av produktionsbandet. 

De första 520 exemplaren är av modellversion Dream Edition. Från början var det tänkt att denna upplaga skulle sträcka sig till 500 exemplar, men Lucid Motors valde nyligen att lägga till ytterligare 20 exemplar för att belysa den siffra som United States Environmental Protection Agency (EPA) fick fram när räckvidden mättes. I ett av utförandena är nämligen 520 miles den sträcka bilen kommer per laddning, vilket motsvarar 83,7 mil.

Samtliga modellversioners räckvidder och andra intressanta specifikationer, samt grundpriset i USA, kan du ta del av i tabellen nedan. Notera att Grand Touring-versionerna har ett 112 kWh-batteri medan övriga har 113 kWh, det rör sig inte om en felskrivning.

https://datawrapper.dwcdn.net/OnYGp/2/

Lucid Motors har till dags datum fått in över 13 000 beställningar från Lucid Air-sugna människor. Leveranserna i USA är tänkta att inledas i slutet av oktober, alltså om ungefär en månad.
I Sverige har det varit möjligt att lägga en bokning på bilen sedan januari 2020 och leveranserna inledds sannolikt under 2022, detta efter att från början ha planerats till slutet av 2021. Även produktionen för amerikanska marknaden är något försenad då den från början var planerad till den gångna våren.

Foto: Lucid Motors

Fler modellversioner än vad tabellen ovan visar är aktuella längre fram i tiden, bland annat en ”billig” instegsversion vid namn Air Pure.

Om två år, 2023, är planen att Lucid Motors ska lansera en elektrisk suv – Gravity – som även den ska byggas i Arizona-fabriken som företaget uppförde ”mitt ute i ingenstans” på mindre än ett år.