Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Sista rycket för Polestar 1

Nu drar det ihop sig för att flaggskeppet Polestar 1 ska tas ur produktion. Den sista produktionsomgången inleds nu i kinesiska Chengdu-fabriken. 

När Polestar 1 lanserades hösten 2017 blev det den första modellen från det då ganska nystartade märket. Men design hämtad från Concept Coupé 2013 skulle den locka kunder till det som skulle bli Volvos helt elektrifierade syskonmärke. En laddhybrid med fyrhjulsdrift, drygt 600 hästkrafter och batterikapacitet tillräcklig för räckvidd på upp till 150 kilometer. Sedan fick världen vänta och vänta. Polestar skulle ju bygga en ny fabrik till flaggskeppet i kinesiska Chengdu innan bilen faktiskt kunde börja tillverkas.

Ända till sista kvartalet 2019 fick kunderna vänta innan leveranserna kunde sätta igång och redan från start hade Polestar satt en maxgräns om 1 500 exemplar som skulle tillverkas under tre års tid. Nu meddelar Polestar att de har påbörjat den sista produktionsomgången och att de tar emot beställningar. Exakt hur många Polestar 1 som hittills har sålt är ännu oklart men uppenbarligen tillräckligt för att den sista fasen ska inledas.