Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Carpix

Sista uppdateringen för Smart – skrotar förbränningsmotorer

Smart uppdaterar Fortwo och Forfour en sista gång innan nya modeller avlöser 2022. I samma veva lyfts förbränningsmotorerna ur, nu är det enbart eldrift som gäller.

Smart blir första bilmärke att helt stryka förbränningsmotorer i sitt utbud och enbart erbjuda eldrift. Skiftet sker i och med en uppdatering av modellerna Fortwo och Forfour som antagligen täcks av under höstens bilsalong i Frankfurt.

Foto: Carpix

Vår spionfotograf har fångat uppdaterade Forfour under test och av förklarliga skäl är uppdateringarna små då nya modeller är att vänta 2022 – bilar som tas fram med den nya samarbetspartner Geely.

LÄS MER: Smart med jetmotor gör över 350 km/h

Vi kan vänta oss nytt stuk på stötfångare, grill samt en ny strålkastargeometri. Maskeringen på strålkastarna för tankarna till konceptet Forease som visades upp under Parissalongen 2018. Om det är en ledtråd eller luring från Smarts sida återstår att se.

Hint eller ej – nytt stuk på strålkastarna är i alla fall att vänta.Hint eller ej – nytt stuk på strålkastarna är i alla fall att vänta.Hint eller ej – nytt stuk på strålkastarna är i alla fall att vänta.
Hint eller ej – nytt stuk på strålkastarna är i alla fall att vänta. Foto: Carpix, Daimler

Under skalet kommer det hända mer. Smart har gjort klart att man till 2020 helt skiftar till enbart eldrift. Denna månad lämnar faktiskt de sista Smartbilarna med förbränningsmotorer rullande bandet. Kollektionen kallas final #21 och firar Smarts 21 år i branschen. Detta med 21 specialdesignade bilar framtagna tillsammans med trimfirman Brabus, alla med förbränningsmotorer och 1998 års originalkulör “hello yellow” framtill.

Sista Smartbilarna med förbränningsmotorer firar märkets 21 år med nylle i originalgult.Sista Smartbilarna med förbränningsmotorer firar märkets 21 år med nylle i originalgult.Sista Smartbilarna med förbränningsmotorer firar märkets 21 år med nylle i originalgult.
Sista Smartbilarna med förbränningsmotorer firar märkets 21 år med nylle i originalgult. Foto: Daimler

Vi kan också förvänta oss uppdateringar kring batterier och motorer. Dagens Fortwo EQ har ett batteri på 17,6 kWh och under vår provkörning av bilen uppskattade vi räckvidden till cirka 13 mil.