Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilder på maskerad Skoda Superb släppta.Bilder på maskerad Skoda Superb släppta.Bilder på maskerad Skoda Superb släppta.
1 AV 2
Häng med runt Volkswagens nya stora kombi
2 AV 2
Bilder på maskerad Skoda Superb släppta.
Foto: Skoda

Skoda avslöjar mer om nya Superb

Nu får vi veta mer om fjärde generationen av Skoda Superb, som ska presenteras i november. Det blir bland annat en rad drivlinealternativ och ny teknik.

Vi har vetat sedan en tid tillbaka att en fjärde generation av Skoda Superb är på ingång, men det dröjer ända till november innan den presenteras officiellt. Däremot har märket redan släppt lite maskerade bilder samt avslöjat några specifikationer.

På ett lite kryptiskt vis skriver Skoda att kommande Superb blir rymligare än generation tre, säkrare tack vare tio krockkuddar och smartare med totalt 28 så kallade ”Simply Clever-funktioner”. Exakt vad det innebär framgår inte mer än att det berör förarassistanssystemen och funktionerna i pekskärmen. Möjligen kan det röra sig om sensorer och kameror, som de flesta nya bilar förses med.

Maskerad Skoda Superb bakifrån.Maskerad Skoda Superb bakifrån.Maskerad Skoda Superb bakifrån.
Maskerad Skoda Superb bakifrån.Maskerad Skoda Superb bakifrån.Maskerad Skoda Superb bakifrån.
1 AV 2
Maskerad Skoda Superb bakifrån.
Foto: Skoda
2 AV 2
Maskerad Skoda Superb bakifrån.
Foto: Skoda

De berättar mer om drivlinorna i alla fall. Totalt kommer tre bensinmotorer, två dieselmotorer och en ny laddhybrid – samt för första gången i en Superb, en mildhybriddrivlina – finnas tillgängliga. Effektspannet på de olika drivlinorna sträcker sig från 150 hästkrafter till 265 hästkrafter och laddhybriden ska kunna köras över tio mil på bara el. Alla modellversioner kommer ha en DGS-automatlåda som standard, sjuväxlad för alla utom laddhybriden som får en sexväxlad.

Drivlinor

Bensin

1,5 TSI 150 hk

2,0 TSI 204 hk

2,0 TSI (fyrhjulsdrift) 265 hk

Diesel

2,0 TDI 150 hk

2,0 TDI (fyrhjulsdrift) 193 hk

Laddhybrid

1,5 TSI iV 204 hk

Några nyheter kring säkerhetssystemen som kommer med nya Superb är ”turn assist”, ”crossroad assist” och ”predictive cyclist protection”. Turn assist varnar helt enkelt för potentiella faror när man svänger in på nya gator, till exempel. Crossroad assist är precis som det låter, ett hjälpmedel vid övergångsställen som bland annat varnar för trafikanter som man själv inte har hunnit upptäcka. Och frontkameran kan, förutom människor, känna av cyklister.

Mer information kommer i november när bilen presenteras i sin helhet officiellt.

Den ser onekligen rymlig ut, i alla fall baktill.Den ser onekligen rymlig ut, i alla fall baktill.Den ser onekligen rymlig ut, i alla fall baktill.
Maskerad med något slags matt material.Maskerad med något slags matt material.Maskerad med något slags matt material.
Svart grill har blivit trendigt i bilvärlden.Svart grill har blivit trendigt i bilvärlden.Svart grill har blivit trendigt i bilvärlden.
1 AV 3
Den ser onekligen rymlig ut, i alla fall baktill.
Foto: Skoda
2 AV 3
Maskerad med något slags matt material.
Foto: Skoda
3 AV 3
Svart grill har blivit trendigt i bilvärlden.
Foto: Skoda

Skoda Superbs kanske värsta konkurrent kommer att vara nya Volkswagen Passat som till stora delar är utvecklad av Superb-ingenjörerna. De båda modellerna ska till och med tillverkas parallellt i samma Skoda-fabrik i slovakiska Bratislava. Missa inte vår provkörning av nya Passat!