Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Skoda

Skoda Citigoe iV – tjeckernas första elbil kommer 26,5 mil

Här är Skodas första helt eldrivna bilmodell. Citybilen Citigo dammas av och får ny teknik, 26,5 mils räckvidd och namnet Citigoe iV.

Efter 124 år som biltillverkare presenterar Skoda sin första elbil. Det kommer emellertid inte som någon chock. Bilen i fråga är Citigo, mikrobilen som debuterade 2011 och som även finns med Seat- och Volkswagen-emblem vid namn Mii och Up! Den sist nämnda har funnit i eldrivet utförande sedan 2013. Seat Mii har även den funnits med eldrift men bara tio exemplar i testsyfte.

Redan för ett år sedan bekräftade Skodas marknadschef Alain Favey att Citigo skulle komma med eldrift, en bil som förmodligen skulle få namnet Citigo-e eller Citigo E. Han hade fel – namnet är Citigoe iV och bilen är nu officiell.

Foto: Skoda

Jämfört med eldrivna Volkswagen Up! är Skodas version ett stort steg framåt, i alla fall när det kommer till räckvidd. Skodan kommer 26,5 mil enligt WLTP-cykeln där Folkan, i dagens utförande vill säga, endast mäktar med 16 mil.

Motorerna har i det närmaste identiska siffror när det gäller effekt och vridmoment, maximala 83 hästkrafter och 210 newtonmeter samt en prestanda 0-100 km/h på 12,5 sekunder nämns för Skodan. Accelerationen 60 till 100 km/h tar 7,6 sekunder.

Mer har det hänt på batterifronten där kapaciteten hos Up! är 18,7 kWh och Skodan kontrar med 36,8 kWh. Batterierna är liksom tidigare placerade i golvet och utgörs av 168 celler och laddas till 80 procent på en timme med snabbladdare. Med en laddbox på 7,2 kW tar samma laddning 4,08 timmar och med en kapacitet på 2,3 kW tar det 12,37 timmar.

Foto: Skoda

Visuellt känner vi igen Citigo även om grillen nu är lackad i karossens färg och stötfångaren där under har en ny design. Baktill följer bilen rådande trend hos Skoda där det runda emblemet har gett vika för märkesnamnet med spärrade bokstäver.

Bilen kommer i två utföranden, Ambition och Style, men finns bara i femdörrarsutförande. Fyra kulörer finns att välja på.

Invändigt har Citigo uppdaterats även om Skoda inte har några bilder att visa upp. Saker som filassistans, fjärrstyrt lås, klimatanläggning och dockstation för mobiltelefonen kommer som standard medan Style bland annat även ger läderdetaljer, mysbelysning, stolsvärme och tillgång till ett vinterpaket.

Foto: Skoda

Bokstäverna iV kommer i Skoda-sammanhang vara synonymt med elektrifiering där uppdaterade Superb står på tur som laddhybrid.

Tillverkningen av Citigoe

 iV börjar under den andra halvan av 2019.

https://youtu.be/6dFiWMil9eU