Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skoda Enyaq iV har gått och blivit ”coupé”. Här ses den i kraftfullaste utförandet, RS på tjeckiska.Skoda Enyaq iV har gått och blivit ”coupé”. Här ses den i kraftfullaste utförandet, RS på tjeckiska.Skoda Enyaq iV har gått och blivit ”coupé”. Här ses den i kraftfullaste utförandet, RS på tjeckiska.
1 AV 3
Skoda Enyaq iV har gått och blivit ”coupé”. Här ses den i kraftfullaste utförandet, RS på tjeckiska.
Foto: Skoda Auto
2 AV 3
Foto: Skoda Auto
3 AV 3
Foto: Skoda Auto

Skoda Enyaq Coupé iV officiell

Nu finns Skoda Enyaq iV i nytt karossutförande med tydligt coupéstuk. Bilen är dock fortfarande en femdörrarsmodell. Enyaq Coupé iV kommer i ett flertal versioner med upp till 299 hästkrafter och som mest 54,5 mils räckvidd.

Ända sedan mars 2019 har vi gått och väntat på Skoda Enyaq iV i slankt utförande. Det kommer sig av att den konceptbil som Skoda då visade upp, som var en förhandstitt på märkets första renodlade elbil, hade samma typ av kaross som den vi ser här i dag. Helt enkelt en taklinje som kraftigt sluttar från B-stolparna och bakåt, något som skiljer sig från den Enyaq iV som började levereras våren 2021.

Skoda Enyaq Coupé iV har som standard panoramaglastak, oavsett modellversion.Skoda Enyaq Coupé iV har som standard panoramaglastak, oavsett modellversion.Skoda Enyaq Coupé iV har som standard panoramaglastak, oavsett modellversion.
1 AV 3
Skoda Enyaq Coupé iV har som standard panoramaglastak, oavsett modellversion.
Foto: Skoda Auto
2 AV 3
Foto: Skoda Auto
3 AV 3
Foto: Skoda Auto

Enyaq Coupé iV lanseras med två batteristorlekar och fyra olika drivlinevarianter med antingen en eller två elmotorer. Batterierna lagrar 62 respektive 82 kWh (58 respektive 77 kWh netto) och som bäst kan de hålla hjulen rullande i upp till 54,5 mil innan bilen måste laddas. Denna långa räckvidd fås, enligt WLTP-körcykeln, med Enyaq Coupé iV 80 som är en version med stora batteriet och en elmotor på 150 kW (204 hk) som driver bakhjulen.

Övriga versioner är Enyaq Coupé iV 60 med en elmotor på 132 kW (180 hk), Enyaq Coupé iV 80x med två elmotorer (för fyrhjulsdrift) på totalt 195 kW (265 hk) samt Enyaq Coupé RS iV (jo, det är korrekt att skriva RS innan iV medan övriga modellversioner har motor- och batteribeteckning efter iV) med samma dubbla elmotorer (för fyrhjulsdrift) men med totalt 220 kW (299 hk).

1 AV 3
Foto: Skoda Auto
2 AV 3
Foto: Skoda Auto
3 AV 3
Foto: Skoda Auto

RS-versionen är lite nedbantad jämfört med tidigare specifikationer då det skrevs 225 kW (306 hk) och 0-100 km/h på 6,2 sekunder. Med Enyaq Coupé RS iV går sprinten till 100 km/h på 6,5 sekunder. Toppfarten är 180 km/h.

Vi får ofta många frågor om dragvikt hos elbilar. Skoda uppger att Enyaq Coupé iV som mest får dra 1 400 kilo på dragkrok.

1 AV 2
Foto: Skoda Auto
2 AV 2
Foto: Skoda Auto

När Skoda Enyaq Coupé iV kan tänkas dyka upp på svenska vägar vet vi inte exakt, men inom kort, vågar vi påstå. Skoda Sverige kommer förmodligen ut med prisuppgifter inom en snar framtid. Vanliga Enyaq iV kostar från 499 000 kronor. För den pengen får man lilla 62 kWh-batteriet (58 kwh netto) och upp till 41,1 mils räckvidd.