Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda Enyaq heter elektriska suven

Om ungefär ett år ska Skodas elektriska suv börja levereras. I dag får vi reda på vilket namn den lystrar till – Enyaq.

I fjol våras fick vi bekanta oss med en gul suv vid namn Skoda Vision iV. Den var en studie i vad som komma skall, nämligen en elektrisk suv baserad på Volkswagen-gruppens MEB-plattform, det vill säga den grund som används och kommer att användas till väldigt många av koncernens elbilar, bland annat Volkswagen ID.3 och Seat el-Born.

För bara några få veckor sedan berättade Skoda att de öppnat upp möjligheten att förhandsboka el-suven. Då fick vi även veta att modellens arbetsnamn inte längre är Vision iV utan A-SUVe. Det riktiga modellnamnet fick vi inte reda på. Det får vi däremot i dag.

Foto: Skoda

Den tjeckiska biltillverkaren har valt att döpa suven till Enyaq. Namnet både likt och olikt namnen hos Skodas övriga suv-modeller. Q:et i slutet är den gemensamma nämnaren, men den elektriska suven inleds med bokstaven E i stället för K. E:et sägs symbolisera det elektriska framdrivningssättet.

Med övriga suvar i modellprogrammet – Kamiq, Karoq och Kodiaq – kommer från inuiterna i norra Kanada och på Grönland, kommer Enyaq från irländskan, närmare bestämt från det irländska namnet Enya (ett namn som en känd irländsk sångerska har). Enligt Skoda betyder Enya livskälla och härstammar ur det gäliska ordet eithne som betyder essens eller ande. Skoda menar att livets källa ska symbolisera märkets inträde i elektromobiliteten.

Foto: Skoda

Oavsett namnets ursprung är det tänkt att de som omvandlar en förhandsbokning av Enyaq till en order i mitten av maj månad i år ska få sina bilar levererade under första kvartalet 2021. Någon prislapp har ännu inte meddelats.

Vill man absolut ha en eldriven Skoda är det möjligt redan i dag, lilleputtbilen Skoda Citigo finns numera som elbil. Då heter den Citigoe, en bil som vi redan kört och som du kan läsa mer om här.