Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Skoda

Skoda Enyaq iV officiell med svenska priser

Skodas första renodlade elbil – Enyaq iV – träder nu fram på riktigt. Vi får se formerna för första gången, men kanske viktigare är att modellens specifikationer tillgängliggörs tillsammans med prislappen på den svenska marknaden.

Det hela började i mars 2019 när Skoda visade upp elektriska konceptbilen Vision iV på bilsalongen i Genève. Den visade vad som komma skall i form av märkets första modell baserad på Volkswagen-gruppens MEB-plattform, det vill säga den bas som många kommande elektriska bilar från koncernen ska använda sig av framöver. Den slanka suven visade sig inte bli Skodas första elbil, för bara några månader efter konceptbilens framträdande presenterades lilla Citigo i elektriskt utförande – Citigoe iV.

I början av nuvarande år fick vi reda på vilket namn elsuven går under, nämligen Enyaq. Strax därpå fick Teknikens Värld en exklusiv provkörning av elbilen, en provkörning som du kan läsa i sin helhet här. Vad vi framför allt noterade då var att konceptbilens slanka former med kraftigt framåtlutad baklucka var borta, karossen hade blivit mer suv-traditionell. I övrigt var bilen vi körde maskerad, så de slutgiltiga formerna fick vi inte se.

PROVKÖRNING: Skoda Enyaq iV

Foto: Skoda

Men det får vi nu, för nu presenterar Skoda elektriska suven i sin helhet. En hel del drag från konceptbilen har behållits, men det mesta har justerats på ett eller annat vis för att bättre passa in i produktionsledet. Exempelvis har de digitala, kamerabaserade ytterbackspeglarna ersatts med speglar i kåpor och strålkastarna är inte lika slimmade som på konceptet.

Insidan är även den nedtonad, men påminner ändå väldigt mycket om hur det såg ut i konceptbilen. Instrumentbrädan har behållit sin grundform men med de mest vilda elementen bortplockade, exempelvis de digitala temperaturreglagen på de yttre ventilationsgallren, och ett vanligt mätarhus har ersatt den tunna display som tidigare var placerad framför ratten. Den 13 tum stora infotainmentskärmen är däremot kvar.

Mittkonsolen har gjorts mer konventionell, eller mer praktisk, skulle man kunna fastslå.

Foto: Skoda

 Knappt 4,65 meter lång gör Enyaq nästan exakt fem centimeter kortare än Skoda Kodiaq.

Det klart mest intressanta med dagens presentation är de olika modellversionerna för den svenska marknaden, specifikationerna och – förstås – priserna.

Fyra olika versioner introduceras i nuläget – Enyaq 60 iV, Enyaq 80 iV, Enyaq 80x iV och Enyaq RS iV. Sistnämnda benämner Skoda Sverige som Enyaq vRS iV, men modellversionen lär heta Enyaq RS iV på samtliga marknader utanför Storbritannien. Att RS-beteckningen har ett inledande ”v” i Storbritannien beror på att Ford har lagt beslag på bokstavskombinationen RS.

DUELL: Skoda Citigoe iV mot Hyundai i10

Foto: Skoda

Bakhjulsdrivna Enyaq 60 iV är paketerad med en elmotor på 180 hästkrafter och 310 newtonmeter, ett batteri med en bruttokapacitet på 62 kWh för räckvidd, enligt WLTP-körcykeln, på 39 mil. Den gör 0-100 km/h på 6,7 sekunder och toppar 160 km/h.

Ett steg upp från instegsversionen i Sverige är Enyaq 80 iV som även den är bakhjulsdriven med hjälp av en elmotor på 204 hästkrafter och 310 newtonmeter. Batteriet har en bruttokapacitet på 82 kWh som räcker till 51 mils körning enligt WLTP-körcykeln, längst av samtliga modellversioner. 0-100 km/h på 8,5 sekunder och 160 km/h i toppfart.

Foto: Skoda

Vill man ha fyrhjulsdrift kliver man upp till Enyaq 80x iV som har två elmotorer som tillsammans ger 265 hästkrafter och 425 newtonmeter. 0-100 km/h går då på 6,9 sekunder medan toppfarten är densamma som för ovan nämnda modellversioner – 160 km/h. De två elmotorerna kräver mer energi från 82 kWh-batteriet vilket leder till fem mil kortare räckvidd – 46 mil totalt.

Herre på täppan är Enyaq RS iV som även den är fyrhjulsdriven tack vare två elmotorer som hämtar sin ”juice” från batteriet på 82 kWh. Här handlar det om 306 hästkrafter och 460 newtonmeter som skickar iväg den elektriska suven till 100 km/h på 6,2 sekunder. RS-versionen har dessutom högre toppfart – 180 km/h. Räckvidden är densamma som för Enyaq 80x iV, det vill säga 46 mil.

Samtliga specifikationer är preliminära.

Foto: Skoda

Dragkrok är det många som undrar över när det kommer till elbilar, och visst kan Enyaq utrustas med husvagnsfolkets favorit-biltillbehör. Som mest får Enyaq dra 1 400 kilo.

Skoda Sverige skriver att preliminär försäljningsstart för Enyaq är i oktober i år med leveransstart planerad till första halvan av 2021. Skoda-handlarna beräknas få modellen till sina hallar vid skiftet mellan mars och april nästa år men redan i kväll, den 2 september 2020, ska modellen kunna konfigureras på skoda.se. Redan nu kan du, förutom priserna i nästa stycke, ta del av Enyaqs standardutrustningslista här.

Enyaq klarar laddeffekter på upp till 125 kW. Bilen har, vid "långsamladdning", en ombordladdare som fixar 11 kW.Enyaq klarar laddeffekter på upp till 125 kW. Bilen har, vid "långsamladdning", en ombordladdare som fixar 11 kW.Enyaq klarar laddeffekter på upp till 125 kW. Bilen har, vid "långsamladdning", en ombordladdare som fixar 11 kW.
Enyaq klarar laddeffekter på upp till 125 kW. Bilen har, vid "långsamladdning", en ombordladdare som fixar 11 kW. Foto: Skoda

I dagsläget finns endast två preliminära prisuppgifter att förhålla sig till, nämligen från 452 500 kronor för Enyaq 60 iV och från 551 100 kronor för Enyaq 80 iV.

Enyaq har kunnat förhandsbokas under en längre tid och hittills har fler än 4 500 svenska bokningar kommit in. Den som är kvick kan lägga vantarna på specialversionen ”Founders Edition” (svarta bilen på bilderna) som byggs i 1 895 exemplar, samma siffror som i årtalet då Václav Laurin och Václav Klement grundade Skoda.