Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Skoda Enyaq iV utsedd till Årets familjebil

För 25 år sedan var Skoda först med att roffa åt sig Årets familjebil-titeln. Därefter har det blivit ytterligare fem vinster, den senaste i år i och med att Enyaq iV

Varje år sedan 1996 har Motorförarnas Helnykterhetsförbunds (MHF) tidning Motorföraren, med hjälp av motorjournalister runt om i landet, utsett Årets familjebil.
I årets omgång av tävlingen, som presenterades i aktuella Motorföraren nr 7/2021, presenteras vinnaren – elbilen Skoda Enyaq iV.

Från början bestod startfältet av 16 bilar, av dessa tog sig, efter juryomröstning, tre till final. Utöver Enyaq iV var det Hyundai Ioniq 5 och MG Marvel R som tog sig till den avgörande omgången där alltså tjecken drog längsta strået. Det var för övrigt första gången som tre elbilar utgjorde finalfältet, dock var det inte första gången som en elbil gick och vann hela rasket, först att göra det var Kia e-Niro för tre år sedan (då hette modellen Kia Niro EV).

1 AV 3
Med sammanlagt fem röster vann Skoda Enyaq iV över...
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 3
... Hyundai Ioniq 5 som fick tre röster och...
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 AV 3
... MG Marvel R som fick en röst.
Foto: Linus Pröjtz / Teknikens Värld

I den nio personer starka juryn ingår Teknikens Världs Mikael Stjerna och Jan-Erik Berggren där sistnämnda även representerar Expressen.
Båda två hade en annan bil än Skoda Enyaq iV som favorit, nämligen Hyundai Ioniq 5.
Mikael Stjerna lyfte fram ny teknik och bra på långresor som anledningar till sitt val, och Jan-Erik Berggren nämnde bland annat snabbladdningen och att bilen kan agera kraftaggregat.

Men det var alltså Skoda Enyaq iV som vann med fem av nio röster och juryns samlade motivering lyder ”Enyaq iV är i det här gänget det förnuftigaste valet för barnfamiljen som vill ta steget till en elbil”.

– Vi på Skoda är otroligt stolta över att få ta emot den här utmärkelsen i ett starkt finalfält. Det känns roligt att ha en så kompetent och rymlig bil som passar en bred målgrupp, särskilt barnfamiljen som numera kan köra fossilfritt. Vi hoppas att fler ska upptäcka fördelarna – framför allt de ekonomiska – med Enyaq iV framöver, kommenterar Hanna Westrin, pressansvarig på Skoda Sverige.

Hyundai Ioniq 5 fick tre röster och MG Marvel R fick en röst.

En annan, betydligt större final där elbilar också är dominanta, är den om Årets Bil i Europa 2022