Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Från Stockholm till Nice med Kia EV6 och Volkswagen ID.5
2 AV 2
Foto: Malcom Griffiths / Skoda

Skoda Enyaq RS iV slog världsrekord i isdrifting

Journalisten Richard Meaden satte nyligen två världsrekord i isdrifting med Skoda Enyaq RS iV. Han körde den längsta kontrollerade driften på is någonsin.

Nya världsrekord för ”longest continuous vehicle drift on ice” med både vanlig bil och elbil har nu slagits av en Skoda Enyaq RS iV. Det var motorjournalisten Richard Meaden som körde och rekorden har verifierats av Guinness World Records.

Han körde alltså världens längsta kontinuerliga kontrollerade drift på is med en elbil, därför slogs två olika rekord. Den pågick i 15 minuter och 58 sekunder när han körde runt en driftcirkel i Östersund hela 39 varv. Banan mäter 188,496 meter i omkrets och den totala längden på driften blev 7,351 kilometer. Det tidigare rekordet var 6,231 kilometer och sattes i Kina i fjol. Meaden uppnådde en topphastighet på 48,69 kilometer i timmen.

Bilen som användes var utrustad med 20-tumsfälgar där framdäcken var försedda med 600 dubbar på fem millimeter, vilket ger bra dragkraft och styrinsats på is. Bakdäcken hade 300 tvåmillimetersdubbar. Kombinationen visade sig vara utmärkt bra.

https://youtu.be/phtRGFv1Cg4