Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Skoda Enyaq – tre snabba från provkörningen

Om bara några veckor börjar Skodas elbil Enyaq levereras. Nu har vi kört den för andra gången, men första gången på svensk mark. Så här upplever vi Volkswagen ID.4:s tjeckiska släkting.

Fullständiga provkörningsrapporten finns nu publicerad på webben, du läser den här.

Vi har skickat ut Mikael Stjerna för att känna, klämma och – framför allt – köra Skoda Enyaq, den tjeckiska biltillverkarens andra elbil (den första var Citigo-e, men är numera nedlagd). Enyaq är dock märkets första renodlade elbilsmodell då den är baserad på Volkswagen-koncernens elbilsplattform MEB.

Nu slår vi Teknikens Värld-redaktionens Stjerna en signal för att höra hur han upplever bilen...

Hej Micke! Första intrycket av Skoda Enyaq?
– Hej på dig du! Ja, jag har ju möjligheten att få ett helt annat intryck än när Oskar körde Enyaq för ett år sedan, då var bilen nämligen fortfarande ganska hemlig och därmed kraftigt maskerad.

– Mitt första intryck är att den känns ganska påkostad, mer än vad ID.4 känns. I varje fall gäller det utförandet som vi kör den i. Interiören känns lyxigare, mer ombonat.

– En detalj som jag gillar, eller rättare sagt en detalj som inte finns, är ID.4:ans knappar direkt under infotainmentskärmen. Enyaq har inte dessa i samma utsträckning vilket gör pekandes på skärmen lättare, man vill ibland ta stöd med handloven just där ID.4-knapparna sitter, vilket kan leda till ofrivilliga tryck. Men inte i Skoda Enyaq.

– En annan detalj är att Skoda har växelväljaren på mittkonsolen medan Volkswagen har valt att ha den uppe vid ratten. Här har jag ingen direkt favorit, både placeringarna fungerar fint för mig.

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Vilken drivlina är det du kör och hur upplevs den?
– Jag kör Enyaq iV 80 vilket betyder elmotor på 204 hästkrafter (150 kW) som driver bakhjulen. Samma maskin som återfinns i Volkswagen ID.3 och ID.4. Batteriet är på 82 kWh brutto och 77 kWh netto. Det ska enligt en välkänd körcykel (WLTP, reds anm) ge en räckvidd på drygt 53 mil.

– Jag upplever Enyaq som tyst, tystare än Volkswagen ID.3, något även storebror ID.4 är. Jag stör mig varken på väg- eller drivlineljud.

Något du inte förlikar dig med?
– Att Enyaq levereras med maximal laddhastighet om 50 kW. Det är för låg effekt för en elbil som man tänker sig för längre resor än dagliga pendlandet till jobbet några få mil bort. 125 kW-laddning (100 kW för lilla ”60-batteriet, reds anm) finns som tillval för 5 500 kronor. Det gäller bilar som byggs innan 25 maj, därefter kommer maxeffekten att ligga på 130 kW oavsett batteristorlek.

1 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Vad kostar kärran?
– Från 453 900 kronor, men då får man ”bara” Enyaq iV 60 som har en räckvidd på drygt 41 mil. Slänger man upp nästan 100 000 ytterligare, 553 700 kronor att vara mer exakt, får man Enyaq iV 80 i grundutförande. I höst kommer en fyrhjulsdriven variant och om knappt ett år RS-versionen. Privatleasingkostnaderna börjar på 4 790 kronor per månad.

– Enyaq iV började säljas redan i höstas och under vecka 18, det vill säga om tre veckor, inleds leveranserna.

En komplett provkörningsrapport bjuder Mikael Stjerna på i kommande nummer av Teknikens Värld (och här på webben). Är du prenumerant får du ta del av den samt allt annat i vår tidning och på vår sajt, se vårt aktuella erbjudande här.