Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda Kodiaq Coupé visas nästa månad som VisionE

I april ska Skoda visa upp en elektrisk suv på bilsalongen i Shanghai. Första teaserbilden visar tydligt att det är den redan omtalade Kodiaq Coupé som ska visas upp, som konceptbil alltså. VisionE är namnet.

En ”coupévariant” av Skodas senaste suv Kodiaq har varit under (Internet)diskussion den senaste tiden och nu får vi vatten på vår kvarn i form av första teaserbilden på konceptbilen VisionE som ska visas upp på bilsalongen i Shanghai i slutet av april. Mer om den om en liten stund.

I pressmeddelandet som hör bilden till står det egentligen inte mycket av vikt, mest handlar det om tjeckiskt kristallglas. Mer intressant är att bilen ska visa upp ett nytt formspråk (igen), precis som föregångarna VisionD, VisionE och VisionS har gjort.

Men mest intressant är alltså formen på karossen. På något vis är det tydligt att bilden illustrerar en suv och än tydligare är så klart taklinjen som är kraftigt sluttande framför allt baktill. En tjeckisk BMW X6 helt enkelt. Att Skoda Kodiaq Coupé är på ingång har bekräftats under en internpresentation i Kina där fyra suv-modeller ”presenterades” på bild – Kodiaq, som redan är lanseras, Model K, Model Q samt Kodiaq Coupé. Dagens Skoda Yeti ska snart ersättas, det vet vi sedan tidigare, och ersättaren är någon av K- eller Q-modellerna. Det blir alltså fyra suvar från Skoda inom kort, det fjärde alternativet benämns däremot ”CUV” och blir därmed mer en crossover än en konventionell suv.

Konceptbilen som ska visa i Shanghai om en månad är inte bara en första titt på Kodiaq Coupé, den är också en titt in i Skodas tekniska framtid då den är elektrisk. Skodas första elbil, baseras på Volkswagen-koncernens elbilsplattform MEB, är tänkt att komma under 2020. Dessförinnan ska Superb lanseras som laddhybrid. Det blir under 2019 enligt märkets tekniske direktör Christian Strube.