Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En skiss på Skodas framtida elbilsmodeller.En skiss på Skodas framtida elbilsmodeller.En skiss på Skodas framtida elbilsmodeller.
En skiss på Skodas framtida elbilsmodeller. Foto: Skoda

Skoda ska lansera fyra nya elbilar till 2026

Skoda planerar totalt fyra nya helelektriska bilmodeller de kommande tre åren. Det blir en variation av olika storleksklasser, från småbil till stor suv. Dessutom kommer två uppdateringar av befintliga Enyaq iV.

Nu säger Skoda att man växlar upp elektrifieringssatsningen ännu mer och tillverkaren avslöjar att det ska komma sex nya elbilar till 2026 – där fyra är helt nya och två är uppdateringar av Enyaq iV. Totalt ska satsningen på eldrivet kosta 56 miljarder kronor till 2027.

Det kommer en ny småbil, en kompakt-suv som redan fått namnet Elroq, en kombimodell och en sjusitsig suv. Den sistnämnda har Skoda offentliggjort och det kommer så småningom alltså bli en produktionsvariant av sjusitsiga konceptbilen Vision 7S. När den offentliggjordes meddelade tillverkaren samtidigt sitt nya designspråk, som de anser är ”robust och enkelt”. Bilen bygger på MEB-plattformen, som ska uppdateras, och kommer ha ett batteripaket på 89 kilowattimmar – vilket ska räcka till 60 mils körning.

Skiss av Elroq, den kompakta suven.Skiss av Elroq, den kompakta suven.Skiss av Elroq, den kompakta suven.
Skiss av den kommande kombimodellen.Skiss av den kommande kombimodellen.Skiss av den kommande kombimodellen.
Skiss av den framtida småbilen.Skiss av den framtida småbilen.Skiss av den framtida småbilen.
Skiss av Vision 7S, den sjusitsiga storsuven.Skiss av Vision 7S, den sjusitsiga storsuven.Skiss av Vision 7S, den sjusitsiga storsuven.
1 AV 4
Skiss av Elroq, den kompakta suven.
Foto: Skoda
2 AV 4
Skiss av den kommande kombimodellen.
Foto: Skoda
3 AV 4
Skiss av den framtida småbilen.
Foto: Skoda
4 AV 4
Skiss av Vision 7S, den sjusitsiga storsuven.
Foto: Skoda

Men som vi vet sedan tidigare ska också en rad befintliga fossilt drivna modeller uppdateras under året och flera av dem är eller blir även laddhybrider. Skoda menar därmed att de snart kommer ha sitt bredaste utbud av modeller någonsin.

Märket satsar liksom andra mycket på hållbarhet och förnybar energi och ska därför öka användningen av naturliga och återvunna material. Man samarbetar också med andra företag för att hela värdekedjan ska bli så hållbar som möjligt. Och i slutet av det här decenniet ska Skoda driva sina tre tjeckiska fabriker helt koldioxidneutralt.

Skiss av Enyaq iV.Skiss av Enyaq iV.Skiss av Enyaq iV.
Skiss av Enyaq Coupé.Skiss av Enyaq Coupé.Skiss av Enyaq Coupé.
1 AV 2
Skiss av Enyaq iV.
Foto: Skoda
2 AV 2
Skiss av Enyaq Coupé.
Foto: Skoda