Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda Superb iV officiell – laddhybrid med känd teknik

Skoda har presenterat uppdaterade Superb och största nyheten får laddhybriden anses vara. Här är Superb iV med teknik från Passat GTE.

Skoda Superb facelift har nu haft världspremiär och de två i särklass hetaste modellnyheterna i samband med uppgraderingen är Scout-versionen och laddhybriden. I denna artikel fokuserar vi på sistnämnda som ju är tjeckernas första laddhybrid och samtidigt Skodas första modell i den elektrifierings-era som man nu påbörjat.

Skoda Superb iV, som laddhybriden heter (iV är Skodas nya ”varumärke” för elektrifierade bilar), innehåller ingen revolutionerande teknik utan den känns igen från en annan mycket populär laddhybrid, nämligen Volkswagen Passat GTE.

Det innebär att under huven sitter en 1,4-liters TSI-bensinmotor på 156 hästkrafter som assisteras av en elmotor på 115 hästkrafter. Tillsammans kan de båda producera maximalt 218 hästkrafter.

Elmotorn får sitt energitillskott från ett batteripack på 13 kWh, alltså samma storlek som i uppdaterade Passat GTE. Tyvärr verkar batteriplaceringen framför bensintanken stjäla en hel del utrymme vilket går ut över bagagevolymen. Enligt Skoda ryms 485 liter i halvkombin och 510 liter i kombin, det är 140 liter mindre än i modellversioner utan elmotor (625 respektive 650 liter).

Konstruktionen stjäl 140 liter av bagageutrymmet. Superb Combi i laddhybridutförande är därmed inte den jättelastare som vanliga Superb Combi är. Detsamma gäller halvkombin.

Räckvidden på el är identisk med den hos Passat GTE, det vill säga 5,5 mil enligt WLTP-körcykeln. I kombination med den 50 liter stora bensintanken är total räckvidd på uppemot 85 mil.

Några exakta förbruknings- och utsläppssiffror presenterar tjeckerna ännu inte, men koldioxidutsläppet vid ”blandad körning” uppges till under 40 gram per kilometer. Drivlinan är dessutom kravcertifierad enligt Euro 6d-TEMP, vilket alla nya bilar i dag måste vara.

Superb iV är standardutrustad med navigationssystemet Amundsen som inkluderar en åtta tum stor skärm. Detta system, samt tillvalet Columbus med 9,2 tum stor skärm, innehåller senaste generationens infotainmentsystem med eSIM-stöd och OTA-uppdateringar (sistnämnda kostnadsfritt under första året). Med hjälp av en app i mobiltelefonen kan användaren av bilen dessutom hålla koll på laddstatus, sätta på luftkonditioneringen i förväg med mera.

Laddluckan sitter i grillen.

Skoda Superb iV marknadslanserad i början av 2020. Några priser har inte kommunicerats.