Foto: Skoda Auto

Skoda utmanar Kia och Hyundai med billigare elbil

Skoda börjar sälja elbilen Enyaq iV i vår.

Men för att möta konkurrensen från bland andra Kia, Hyundai och nya uppstickare från Kina behövs en billigare elbil.

Nu lovar Skodas vd Thomas Schaefer en elbil som är mindre och billigare än Enyaq och en elbil i samma storlek som Octavia.

Skoda har fått kritik för intern konkurrens med systermärket Volkswagen. Bilfacket i Tyskland anser att Skoda ligger lite för nära VW i kvalitet och prestanda och att märket därmed utgår ett hot mot VW.

Men Skodas vd Thomas Schaefer förklarade i en intervju med den tyska biltidningen Automobilwoche att Skodas position inom VW-gruppen är tydlig. 

Skoda ska ge bra värde för pengarna men Skoda ska också bygga billiga bilar för nya marknader. Skoda lanseras nu modellen Kushaq i Indien och ska exportera den bilen till marknader i närområdet. Senast 2025 ska Skoda ha en mindre eldriven suv samt en elbil i samma storlek som Octavia till försäljning i Europa. Skoda är märket som ska konkurrera med Kia, Hyundai och Citroën. Framför allt vill Skoda försöka utmana den här trion i södra Europa.

Vill utveckla Nordafrika

I dag finns Skoda i över 100 länder men Skoda har också fått ansvar för VW-gruppens utveckling i Ryssland med grannländer från tidigare Sovjetunionen och Nordafrika. Egypten och Algeriet är speciellt intressanta länder där det enligt Skodas vd går att bygga upp en lokal bilindustri. I Egypten säljs 700–800 000 nya bilar per år till en befolkning på 100 miljoner människor. Det ser Skoda som en stor möjlighet.

Afrika kan på sikt bli ett problem då dålig kvalitet på bränsle som bensin och diesel stoppar förbränningsmotorer enligt den nya reningen Euro7. För Skoda blir då alternativet att skicka äldre motorer till Afrika – eller en satsning på elbilar. Biogas och naturgas kan också bli ett alternativ till elbilarna i Afrika, i alla fall som ett övergångsbränsle.

Senast 2030 vill Schaefer att Skodas nybilsförsäljning till 60 procent består av elbilar.