Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda Vision iV presenterad – elektrisk, uppkopplad och självkörande

Skoda visar inte en skarpladdad elbil på Genèvesalongen, däremot ett suv-koncept som visar vad de har för avsikt att lansera 2021. Självklart handlar det om ett MEB-bygge och räckvidden uppges, med dagens mått mätt för elbilar, vara lång.

Tycker du dig känna igen bilen på bilderna här, men kanske föreställer du dig den i grönt? Du är inte fel ute. Bilen på bilderna heter Skoda Vision iV och är en form av efterföljare till Vision E som visades upp på bilsalongen i Shanghai våren 2017. Grundformen är densamma men Vision iV är slankare i utförandet och mer produktionsmässig. Enligt Skoda så pass att den sägs vara en pålitlig indikation på vad som kommer år 2021.

Skoda Vision iV är som många andra elbilskoncept från Volkswagen-koncernen baserad på MEB-plattformen. Det vill säga samma grundarkitektur som används till Volkswagen I.D. Neo, Seat el-Born och många fler.

I Skodas utförande är det två elmotorer, en över främre hjulen och en över de bakre, som utför jobbet. Tillsammans står de för 306 hästkrafter och får sin kraft från den energi som lagras i ett 82 kWh stort batteripack som är placerat lågt mellan hjulaxlarna. 0-100 km/h sägs gå på 5,9 sekunder och 80 till 120 km/h på fyra sekunder. Toppfarten är begränsad till 180 km/h, samma siffra som Volvo avser begränsa samtliga sina modeller till, inte bara elbilar.

Lite tuffare linjer än vad Vision E bjöd på för ett par år sedan.Lite tuffare linjer än vad Vision E bjöd på för ett par år sedan.Lite tuffare linjer än vad Vision E bjöd på för ett par år sedan.
Lite tuffare linjer än vad Vision E bjöd på för ett par år sedan.

Batterierna på nämnda 82 kWh sägs räcka till 50 mils körning enligt den kombinerade WLTP-körcykeln. 80 procent av batteriernas totala kapacitet, det vill säga knappt 66 kWh, ska kunna uppnås på 30 minuter genom snabbladdning.

Skoda har med Vision iV vässat sitt designspråk och samtidigt passat på att få till en rad unika detaljer, inte minst lysdiodslingan som löper över hela fronten samt motsvarande röda slinga som sträcker sig över hela bakre stötfångarens nedre del.

På bakluckan är namnet Skoda placerat med så kallad spärrad text, precis som på de båda nykomlingarna Scala och Kamiq. På Vision iV är bokstäverna dessutom bakbelysta.

Konceptbilen saknar dörrhandtag på utsidan, dörrarna är nämligen elektriskt manövrerade. Ytterbackspeglar saknas också då dessa är ersatta med kameror likt Audi e-tron.

Ekologiska material har Skoda satsat på interiört.Ekologiska material har Skoda satsat på interiört.Ekologiska material har Skoda satsat på interiört.
Ekologiska material har Skoda satsat på interiört.

Interiört är det städat och rent, det vill säga inte en mängd knappar och vred utan det mesta sköts via skärmar eller med rösten. Här bjuds det på en tvåekrad ratt som inte har Skodas logotyp i navet utan i stället namnet Skoda i lika spärrad text som på bakluckan.

På mittkonsolen ser vi två mobiltelefoner som ligger på laddning samtidigt. Att de är två stycken beror på att Skoda har möjliggjort samtidig uppkoppling av två telefoner mot bilens system.

Någon separat nyckel till bilen behövs inte då mobiltelefonen fungerar som nyckel, något som redan finns i dag, bland annat till Tesla Model 3.

Uppkopplingen mot tjänster i molnet sker via på 5G-nätet. 5G går många och väntar på, inte minst bilindustrin, men för europeisk del verkar tekniken bli försenad. Ericsson har haft som mål att börja rulla ut 5G i Europa under 2019 men flera inom telekombranschen, bland annat Nokias vd, tror på förseningar.

Skoda Vision iV är även delvis självkörande, i alla fall enligt nivå 3. Det betyder att bilen kan köra på egen hand i de flesta situationer men att föraren alltid måste vara vaksam då denna har det övergripande ansvaret. Just detta steg mot helt självkörande bilar hoppar Volvo över.