Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skoda Vision RS presenterad – laddhybrid med tryck

Skoda visar nu upp hur de föreställer sig sina framtida RS-modeller. Vision RS heter konceptbilen som nu står i Paris, med el- och bensinmotor under huven, 245 hästkrafter och sju mils räckvidd på el.

Till skillnad från Volkswagen är Skoda på plats i Paris för att visa bilnyheter på den stora salongen. Bland annat har de med sig Kodiaq RS, som det har varit tal om ett bra tag, och konceptbilen Vision RS. Denna artikel fokuserar på sistnämnda bil då den är extra intressant sett ur två perspektiv; den visar upp en framtida RS-drivlina och den visar upp en framtida kompaktmodell från märket, en ersättare till dagens Rapid, helt enkelt.

Med RS-beteckningen följer extra många hästkrafter, som det ju ska vara i en Skoda RS. 245 stycken är det i Vision RS, men det är inte effektsiffran som är det fascinerande, i stället är det drivlinan som producerar hästarna som är intressant.

Förbränningsmotorn är Volkswagen-gruppens 1,5-liters TSI-maskin på 150 hästkrafter som tar allt plats under allt fler huvar. Den ackompanjeras av en elmotor på 75 kilowatt (102 hästkrafter) som tack vare litiumjonbatterier på totalt 13 kWh, (endast 9,9 kWh används) kan bjuda på upp till sju mils körning på enbart elektricitet. Men när de båda motorerna kombineras, det är då det är som roligast (för fartnerven). Då utvecklas alltså totalt 245 hästkrafter och 0-100 km/h avverkas på 7,1 sekunder. Toppfarten är begränsad till 210 km/h. 80-120 km/h går på 8,9 sekunder.

Det finaste i kråksången är dock förbrukningen och utsläppen. 33 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning.

Tre körlägen finns – Normal, Sport och EV. Sport innebär att mesta möjliga muskelmassa används medan EV betyder enbart elmotor. Normal är… för normala körsituationer.

Vision RS är designad som en så kallad ”hot hatch”, det vill säga en femdörrars halvkombi med lite extra sting i former, detaljer och drivlina. Den är 435,6 centimeter lång vilket gör den 5,2 centimeter längre än Rapid Spaceback som den alltså så småningom kommer att ersätta. Trots sin längd rymmer den bara en förare och tre passagerare, men så handlar det ju om en showbil med fyra separata skalstolar. En framtida Vision RS i produktionsform (sannolikt under 2019) kommer att vara femsitsig med ett helt baksäte.

Bagageutrymmet sväljer 430 liter, 15 mer än i Rapid Spaceback.

Foto: Martin_Sznapka

På höjden mäter Vision RS 143,1 centimeter, på bredden 181 centimeter och mellan hjulaxlarna 265 centimeter. Motsvarande siffror för Rapid Spaceback är 145,9 centimeter, 170,6 centimeter och 260,2 centimeter.

Foto: Martin_Sznapka

Det är förresten inte bara drivlinan som är åt det gröna hållet. Detaljer på bilen är nämligen i så kallad veganmaterial.