Foto: Toyota

Skodas elektriska suv går nu att förhandsboka

Skodas elektrifieringståg har inletts så smått, och strax tar märket det stora klivet in i elbilsvärlden när Vision iV, eller A-SUVe som den just nu kallas, lanseras. Skoda öppnar nu upp orderböckerna för förhandsbokningar.

På bilsalongen i Genève i mars förra året presenterade Skoda en slank men kraftfull suv vid namn Vision iV. Den var en förhandsvisning i märkets första renodlade elektriska bil, byggd på Volkswagen-gruppens gemensamma MEB-plattform och paketerad med två elmotorer på totalt 306 hästkrafter som sörplar energi ur ett batteripack på totalt 82 kWh. 50 mils körning ska konfigurationen kunna hantera per laddning, enligt WLTP-körcykeln (som är den nya hårdare cykeln som har ersatt gamla, missvisande NEDC-cykeln).

Nu berättar Skoda att suven inte längre lystrar till namnet Vision iV utan till det märkligt ljudande projektnamnet A-SUVe. Denna information ger de oss eftersom modellen från och med i morgon, fredagen den 24 januari, kan förhandsbokas. Med förhandsbokning menas att man som kund får en prioriterad köplats i produktionsledet, med förutsättningen att kunden har omvandlat sin förhandsbokning till en order senast fyra veckor efter ordersystemet öppnats. Det väntas ske i mitten av maj 2020. De första leveranserna är planerade till första kvartalet 2021.

Elsuvens riktiga modellnamn avslöjar Skoda inte i dag, men de håller fast vid att räckvidden är upp till 50 mil och att batterierna ska kunna snabbladdas med effekter på över 100 kW. Vad de inte nämner är den självkörande tekniken, enligt åtminstone nivå 3, som konceptbilen var utrustad med. Vad vi kan gissa oss till är att den produktionsfärdiga bilen kommer att ha någon form semiautonom teknik, ungefär som i uppdaterade Superb.

LÄS MER: Vi testar åtta bilmärkens självkörande system