Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Slut på gratistankandet för Tesla-ägare

Den 1 januari är det slut på gratistankandet för Tesla-ägare. Elen i laddstationerna ska kosta för nya kunder, men hur mycket vet man inte.

Att tanka gratis på Teslas 735 laddstationer, med så kallade Superchargers, har varit en självklarhet för de över 160 000 Tesla-ägarna världen över. Den 1 januari 2017 är det slut på det för nya kunder, de kommer att få betala för att ladda sin Tesla. Hur mycket vill inte Tesla säga men hävdar att kostnaden kommer vara lägre än för att tanka en ”motsvarande fossildriven bil”.

Tesla-bilar kommer även i fortsättningen ha hårdvaran som gör det möjligt att tanka på laddstationerna standardmonterad och bilar som säljs efter den 1 januari kommer ha 400 kWh i kredit, vilket enligt Tesla räcker till kring 160 mils körning.

Tesla ska senare i år komma med mer information och hävdar att laddstationsprogrammet ”aldrig kommer att vara en vinstdrivande enhet, även om elpriserna kan fluktuera över tiden och variera mellan olika länder”.

Man understryker också att laddstationerna är avsedda för resenärer på långresa och att den dagliga laddningen sker i hemmet eller på arbetet.

Nyheten kommer inte direkt som en chock, redan i somras kunde vi berätta att laddstationerna skulle komma att omfattas av avgifter. Detta då Tesla i och med den nya instegsmodell Model 3 väljer att lyfta ur de laddkostnader som hittills varit inbakade i priset för att få ner prislappen.

Nu är det dock bekräftat att avgiften vid stationerna kommer att slå över alla Tesla-modeller.