Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

”Sluta subventionera laddhybrider”

Det säger Transport & Environment efter att ha mätt koldioxidutsläppen hos tre populära laddhybrider, däribland en Volvo.

Europeiska miljölobbyorganisationen Transport & Environment (T&E) har för vana att testa bilars utsläpp och livscykelanalysera olika bilmodeller. Nu har de mätt koldioxidutsläppen hos tre laddhybrider och T&E:s slutsats är att biltypen släpper ut mycket mer än vad de officiella siffrorna säger. Deras uppmaning till EU och unionens olika regeringar är därför; sluta subventionera laddhybrider.

T&E tog hjälp av företaget Emissions Analytics som själva benämner sig som specialister på att testa och analysera utsläpp från bilar vid verklig körning. De tre laddhybrider som testades var BMW X5 xDrive45e, Volvo XC60 Twin Engine/Recharge (oklart om de testade T6 eller T8) samt Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid.

Testerna visar att koldioxidutsläppen från trion är mellan 28 och 89 procent högre än vad tillverkarna redovisar via WLTP-körcykeln. T&E:s värden gäller när batteriet är fulladdat och vid ”optimala förhållanden”.

När bilarna körs med tomt batteri, alltså när bensinmotorerna får gå in och agera primär drivkälla, är koldioxidutsläppen tre till åtta gånger högre än vad biltillverkarna uppger. När bilarna körs i laddläget, det vill säga när föraren aktivt har gett bilen instruktioner att ladda upp batteriet under körning, är koldioxidutsläppen tre till tolv gånger högre än de officiella siffrorna.

– Laddhybrider är falska elbilar, byggda för laboratorietester och skattelättnader, inte verklig körning. Våra tester visar att bilarna förorenar mer än annonserat även under optimala förhållanden, med fullt batteri. Om du inte kör dem mjukt kan koldioxidutsläppen överstiga de officiella diagrammen. Regeringar bör sluta subventionera dessa bilar med miljarder av skattebetalares pengar, säger Julia Poliscanova som är ansvarig för rena fordon på T&E.

TEST: Fyra familjevänliga laddhybrider 

Foto: Transport & Environment

Miljölobbyorganisationen T&E, som bland annat svenska Naturskyddsföreningen är medlem i, uppskattar att de tre laddhybriderna bara kan köra i 11 till 23 kilometer i läget där bensinmotorn involveras innan de överskrider de officiella koldioxidutsläppssiffrorna. De anser därför att laddhybriderna inte lämpar sig för långa resor.

T&E säger också att biltillverkarna ofta skyller på kunderna, det vill säga ägarna av laddhybriderna, för att använda förbränningsmotorn för ofta, medan de borde inse att dagens laddhybrider saknar tillräcklig med elektrisk assistans, att räckvidden är för kort samt att de laddas för långsamt. De påpekar att BMW:n och Volvon endast hanterar låga laddeffekter. Exempelvis klarar Volvon upp till 3,7 kW medan Mitsubishin klarar snabbladdning på 50 kW (vilket den är tämligen ensam om, bland laddhybriderna).

– Biltillverkarna skyller på laddhybridförarna för höga utsläpp. Men sanningen är att de flesta laddhybrider helt enkelt inte är välgjorda. De har svaga elmotorer, stora, förorenande motorer och vanligtvis kan de inte snabbladdas. Enda sättet för laddhybrider att ha en framtid är om vi helt gör om hur vi belönar dem i EU: s koldioxidtest och regelverk. Annars kommer laddhybrider snart att följa med dieseln till historiens soptunna, avslutar Julia Poliscanova.

T&E anser att EU bör sluta med att försvaga regelverket, med att inkludera laddhybriderna, när de nästa år granskar utsläppsmålen för 2025 och 2030.

TEST: 12 olika laddhybrider