Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Smart

Smart #1 på vintertest – visas upp i år

Nya Smart i vindtunnel och vintertest. Den eldrivna lilla suven visas upp senare i år. 

Bilsalongen i München hösten förra året var en nedbantad historia men där presenterades även en uppumpad bil: nya Smart. Elbilen Concept #1 gav en försmak på vad vi hade att vänta oss från det tidigare Daimler-ägda märket som sedan 2019 även har kinesiskas Geely vid rodret.

Modellen #1 kommer att presenteras senare i år och nu genomförs tester av bilen. Bilder som Smart har släppt visar en bil som är ganska lik det koncept som visades upp München.

Smart har växt – från citybil till suv.Smart har växt – från citybil till suv.Smart har växt – från citybil till suv.
Smart har växt – från citybil till suv. Foto: Smart

Karossens runda hörn, infällda dörrhandtag och ”aktiva” grill hjälper bilen att få ett luftmotstånd på 0,29 Cd, en inte allt för dålig siffra med tanke på att det handlar om en suv om än i litet format. Bilen mäter i centimeter 429 på längden, 191 i bredd och 170 i höjd att jämföra med 349, 164 respektive 155 centimeter för modellen Forfour som den ersätter.

Bilen ska även ha testats i temperaturer neråt 40 minusgrader för att sätta batteriuppvärmningen på prov. Inga övriga tekniska detaljer finns att utläsa förutom att elmotorn levereras av Bosch. Sannolikt kommer bilen att byggas på plattformen SEA, samma som Volvos kommande lilla elbil med internkod Volvo V216 – XC20 kallad även om Volvo ska sluta med alfanumeriska modellnamn.   

Konceptbilen visades upp i München i september 2021.Konceptbilen visades upp i München i september 2021.Konceptbilen visades upp i München i september 2021.
Konceptbilen visades upp i München i september 2021. Foto: Smart

Smarts modellnamn #1 ska föra tankarna till så kallade hashtags och få bilen att framstå som en trendsättare – precis som originalet Smart City Coupé (senare Fortwo) som täcktes av under Frankfurtsalongen 1997.