Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Smarts nya eldrivna suv #3.Smarts nya eldrivna suv #3.Smarts nya eldrivna suv #3.
Smarts nya eldrivna suv #3. Foto: Smart Europe

Smart presenterar #3 närmare

Den debuterade redan i våras i samband med bilsalongen i Shanghai, men nu är det europeisk premiär på bilsalongen i München och vi bjuds på lite mer fakta om den eldrivna modellen som beskrivs som en ”suv med sportig kaross och atletiska kurvor”.

Efter ett kommer tre, åtminstone om man tänker som Smart gör. Två sparar man till framtiden då siffran ska används på ersättaren till Fortwo.
Smart #3 är storebror till Smart #1 som vi provkörde i fjol. ”Trean” visades redan i våras men det är först nu den visas på europeisk mark och med det får vi även lite mer information.
Innan vi går in på detaljerna låter vi Smarts Europa-vd få säga några ord: 

– Att vara okonventionell har alltid varit en del av Smarts identitet. Smart #3 är en helelektrisk, kompakt suv med en sportig design som möter alla körbehov i staden och dess ytterområden. Vi är exalterade över den inverkan som vår första suvcoupé kommer att ha på den europeiska marknaden, säger Dirk Adelmann.

Precis som lillbrorsan är #3 helt eldriven och motoralternativen är desamma, det vill säga en 200 kW-maskin (272 hk) och en Brabus-signerad med effektuttag på 315 kW (428 hk). Förstnämnda i instegsutförandet Pro+ gör 0-100 km/h på 5,7 sekunder medan Brabus-varianten, som är fyrhjulsdriven, når samma 100 km/h efter 3,7 sekunder.

#3 är drygt 17 centimeter längre än #1.#3 är drygt 17 centimeter längre än #1.#3 är drygt 17 centimeter längre än #1.
Innehåller 66 kWh-batteri som kan 150 kW-snabbladdas.Innehåller 66 kWh-batteri som kan 150 kW-snabbladdas.Innehåller 66 kWh-batteri som kan 150 kW-snabbladdas.
1 AV 2
#3 är drygt 17 centimeter längre än #1.
Foto: Smart Europe
2 AV 2
Innehåller 66 kWh-batteri som kan 150 kW-snabbladdas.
Foto: Smart Europe

Smart håller inne med informationen om storleken på batteriet, men det lär vara 66 kWh som i #1. Däremot ger de oss en räckviddssiffra; upp till 45,5 mil.
Bilen kan snabbladdas med effekt på upp till 150 kW och långsamladdning (typ hemmaladdning) ligger på maximala 22 kW. Vid snabbladdning ska 80 procent av batteriets kapacitet nås efter 30 minuter, om utgångspunkter är tio procent.

Dagens Smart

Biltillverkaren Smart var för några få år sedan nära undergång, men ägaren Mercedes-Benz AG (dåvarande Daimler AG) hittade en partner i kinesiska Geely som köpte 50 procent av företagets aktier. Mercedes äger resterande 50 procent. Geely äger även bland annat Volvo Cars.

Interiören är lik den i #1, men ventilationsutblåsen i mitten av i #3 runda och påminner om hur det ofta ser ut i en Mercedes.Interiören är lik den i #1, men ventilationsutblåsen i mitten av i #3 runda och påminner om hur det ofta ser ut i en Mercedes.Interiören är lik den i #1, men ventilationsutblåsen i mitten av i #3 runda och påminner om hur det ofta ser ut i en Mercedes.
Interiören är lik den i #1, men ventilationsutblåsen i mitten av i #3 runda och påminner om hur det ofta ser ut i en Mercedes. Foto: Smart Europe

#3 är 4,44 meter lång, nästan två meter längre än den ursprungliga modell som satte Smart på kartan en gång i tiden, nämligen Fortwo som kom 1998. Det är med andra ord 25 år sedan och därför firar Smart det med en specialversion av #3. 25-årsjubileumsutgåvan innehåller bland annat panoramaglastak, vit kaross med röda detaljer, kraftfullt ljudsystem, head up-display och lite annat smått och gott.

I slutet av årets lanseras Smart #3 på utvalda europeiska marknader, bland annat den tyska. Övriga marknader får ta del av bilen i början av 2024. I vilken lanseringsomgång Sverige ingår återstår att se.

Smart #3 ♥ Volvo EX30

Smart #3 är, precis som #1, baserad på Geelys SEA-arkitektur. SEA står för Sustainable Experience Architecture och är samma grund som bland annat Volvos nya elbil EX30 använder sig av.