Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smart ska bli suv-märke – med Volvo-teknik

Mikrobilsmärket Smart har under många år kämpat med svag försäljning, men nu finns en ny plan. Smart ska lansera flera suv-modeller, och de ska dela teknik med kommande Volvo-bilar.

Smarts nästa nya modell blir en suv. Det rapporterar branschtidningen Automotive News och hänvisar till källor inom Geely som sedan 2018 äger hälften av Smart. Vi vet sedan tidigare att Smart ska fokusera på eldrivna bilar och nya suv-modellen uppges vara baserad på Geely-utvecklade plattformsarkitekturen SEA, Sustainable Experience Architecture. Det innebär att Smart-suven kommer att dela teknik med kommande Volvo XC20, som även den blir helt eldriven.

Volvo Cars ägare Geely investerade i konkurrenten Daimler år 2018 och det stod snabbt klart att de tänkte sig mer än att bara vara en passiv aktieägare. En räddningsplan för problembarnet Smart ritades upp och den innebär bland annat att det ska byggas eldrivna Smart-bilar i Kina.

Volvo XC20 och Smarts kommande suv blir, tekniskt sett, syskonmodeller.Volvo XC20 och Smarts kommande suv blir, tekniskt sett, syskonmodeller.Volvo XC20 och Smarts kommande suv blir, tekniskt sett, syskonmodeller.
Volvo XC20 och Smarts kommande suv blir, tekniskt sett, syskonmodeller. Foto: Erik Andrén / Teknikens Värld

Smarts första suv kommer att lanseras någon gång under 2022 och väntas följas av ytterligare en suv i något större storlek, även den baserad på SEA-tekniken. Smart-chefen Daniel Lescow säger i en intervju med tyska Automobilwoche att man kommer att omdefiniera märket Smart.

– Storleken är inte längre en avgörande faktor för oss, vi har omdefinierat kraven på en Smart. Vi ska utstråla mer premium och inte framstår som så lekfulla, säger Daniel Lescow.