Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Smart

Smart startar om med konceptet Concept #1

Daimlers problemtyngda mikrobilsmärke Smart startar om. På bilsalongen i München visas konceptbilen Concept #1 upp med eldrift, ny design och Volvo-teknik.

Sedan ett drygt år tillbaka ägs märket Smart till hälften av tyska Daimler och till andra hälften av Volvos kinesiska ägare Geely och nu pågår arbetet att starta om det tidigare så förlusttyngda mikrobilsmärket. På bilsalongen i München visas Concept #1 upp och beskrivs som ett produktionsnära koncept.

Alla nya modeller från Smart kommer att vara helt eldrivna och Concept #1 visar hur den första av dem kommer att se ut. Den beskrivs som en kompakt suv, men med 429 centimeter på längden är den långt ifrån lika kompakt som de gamla Smart-bilarna. Designmässigt kan man hitta likheter med Mercedes EQA OCH EQB, men den kommande Smarten kommer inte att dela någon teknik med dem. Kommande Smart-bilar designas av Mercedes, men tekniken utvecklas av Geely och den lilla Smart-suven kommer sannolikt att byggas på SEA-plattformen som delvis utvecklas av Volvo och kommer att finnas under XC20.

Smart har inte presenterat några tekniska detaljer om Concept #1. Den produktionsklara bilen väntas gå i produktion i Europa och Kina år 2023.