Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nu släpper Hyundai lös prestandaversionen Ioniq 5 N.Nu släpper Hyundai lös prestandaversionen Ioniq 5 N.Nu släpper Hyundai lös prestandaversionen Ioniq 5 N.
1 AV 2
Vi provar på kommande Hyundai Ioniq 5 N på norrländsk sjöis
2 AV 2
Nu släpper Hyundai lös prestandaversionen Ioniq 5 N.
Foto: Frederic Schlosser / Hyundai

Snabba Hyundai Ioniq 5 N officiell

Hyundais eldrivna modell Ioniq 5 får nu dubblad effekt – 650 hästkrafter! Det är prestandaversionen Ioniq 5 N som rullar fram, redo att fläka asfalt från och med nästa år.

Det är nästan exakt två år sedan vi körde Hyundai Ioniq 5 för första gången. Sedan dess har det hänt en hel del med det koreanska märkets avancerade elbil med 800-voltsarkitektur som dessutom har ett nära syskon i Kia EV6. Den har uppdaterats ett par gånger och så sent som i våras körde vi Ioniq 5 vars nya fjädring gör överraskande stor skillnad.

Nu är det dags för ännu en förändring för modellen, en snabb sådan. Hyundai avtäckte nämligen prestandaversionen Ioniq 5 N i samband med Goodwood Festival of Speed den gångna helgen. Det är alltså samma modellversion som du i filmen ovan ser Jan-Erik Berggren köra i maskerat utförande på svensk sjöis och som du kan läsa mer om här.

Ioniq 5 har fram till i dag funnits med som mest 325 hästkrafter (239 kW) och 605 newtonmeter. Dessa siffror ter sig plötsligt väldigt klena i och med att N-versionen har inte mindre än 650 hästkrafter (478 kW) och 770 newtonmeter att leka med. Dock avser siffrorna när boost-funktionen är aktiverad. I normala fall är maxeffekten ”bara” 609 hästkrafter (448 kW) och maxvridet 740 newtonmeter där den främre elmotorn levererar 226 hästkrafter (166 kW) och den bakre 383 hästkrafter (282 kW). Respektive elmotors siffror vid aktiverad boost är 238 hk/175 kW fram samt 412 hk/313 kW bak.

1 AV 3
Foto: Hyundai
2 AV 3
Foto: Hyundai
3 AV 3
Foto: Hyundai

Med så effektstinna elmotorer sker det under för accelerationen. Någon kanske tror att dubbel effekt halverar 0-100-tiden, men riktigt så enkelt är det inte. 0-100 km/h går på 3,4 sekunder, 33 procent snabbare än vad 325-hästarsvarianten mäktar med när plattan trycks mot mattan (5,1 sekunder). Toppfarten är 260 km/h.
Prestandasiffrorna är bra för en bil på över två ton. Exakt hur mycket Ioniq 5 N väger får vi inte veta, men den ska tydligen väga mer än en standard-Ioniq 5, trots viktbesparande åtgärder.

Batteriet i Hyundai Ioniq 5 N har en kapacitet på 84 kWh och kan laddas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter. Max laddeffekt uppgår till 350 kW, samma som i övriga Ioniq 5-versioner.
Hur långt det går att köra per laddning är inget som avslöjas i nuläget.

Foto: Hyundai

Hyundai har försett Ioniq 5 N med massor av teknik som är speciell för just denna prestandaversion. En värd att nämna är N Pedal – en mjukvara som enligt Hyundai ska hjälpa till att hantera bilens storlek och vikt och i stället ge en körupplevelse med egenskaper som ska påminna om Hyundais världsmästarrallybil i20 N WRC. Framför allt sägs systemet leda till betydligt vassare kurvtagningsförmåga än vad Ioniq 5 vanligtvis bjuder på.
En annan är N Torque Distribution – en variabel vridmomentsfördelning som ytterligare förbättrar bilens förmåga att attackera kurvor. Systemet kan ställas in enligt inte mindre än elva nivåer och ackompanjeras av en elektronisk diffbroms över bakaxeln.
En tredje är N e-shift som ska simulera växlingarna hos en prestandabil med förbränningsmotor och en åttaväxlad dubbelkopplingslåda.

1 AV 2
Foto: Hyundai
2 AV 2
Foto: Hyundai

Hyundai Ioniq 5 är faktiskt hela åtta centimeter längre än övriga Ioniq 5-modeller. Totalt mäter den 471,5 centimeter från nos till bak. Den är dessutom två centimeter lägre med sina 158,5 centimeter från underlag till högsta takpunkt, markfrigången är således sänkt, som sig bör på en prestandaversion.
Bilen rullar på 21-tumshjul med 275 millimeter breda Pirelli P-Zero-däck med 35-profil. Bakom framhjulen döljer sig 400-millimeters bromsskivor och fyrkolvsok medan bakhjulen täcker 360-millimetersskivor och enkolvsok.

Några priser eller datum för marknadslansering uppges inte, men räkna med säljstart senare i höst och att de första bilarna levereras efter årsskiftet.