Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Vi åker till batteribytarstationen i stället för att ladda
2 AV 2
Foto: Nyobolt

Snabbladdad sportbil med bekanta former

Kommer du ihåg Lotus Elise? Nu kommer den i en uppdaterad form som elbil med topprestanda både på vägen och vid lappstolpen.

Nyobolt har skapat bilen för dig som inte är helt imponerad av nya elbilars design och inte orkar med långa laddtider. Och inte är i behov av mycket utrymme. Bilen bär tydligt släktskap med Lotus Elise, lanserad 1996, och baseras på modellens tuffare syskon Exige S. Liksom ”originalet” är den nya bilen formgiven av Julian Thomson.

Under skalet finner vi dock ny teknik: en elmotor med ett maximalt effektuttag på 470 hästkrafter samt ett batteri med 35 kilowattimmars kapacitet. Då bilens vikt är 1 246 kilo menar man att den ska kunna leverera riktiga sportbilsprestanda.

1 AV 2
Foto: Nyobolt
2 AV 2
Foto: Nyobolt

Nyobolt, ett startuppföretag i batteribranschen, hävdar att bilens batteri ska kunna laddas upp från tomt till full på sex minuter. Sedan ska man kunna ta sig 25 mil innan batteriet måste fyllas på nytt. Att ladda till 80 procents kapacitet ska ta fyra minuter. Nyobolts tester har visat att batteriet kan snabbladdas 2 000 gånger utan att det tappar kapacitet.  

En prototyp ska börja testas i november och beroende på vad det ger ska beslutet tas om en eventuell serieproduktion. I så fall handlar det om en tämligen blygsam sådan – 25 bilar siktar man på.