Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ikea

Snart kan du snabbladda elbilen på Ikea

Ikea ska bygga 700 laddpunkter, varav 280 snabbladdare, vid totalt 20 varuhus i landet. Det är ett samarbete med laddbolaget Recharge.

Ikea ska stärka den svenska laddinfrastrukturen med nästan 18 procent fler snabbladdare. Det är vad 280 – som inte låter så mycket – snabbladdande stationer bidrar med. Totalt rör det sig om minst 700 laddpunkter som ska installeras vid 20 Ikea-varuhus från Malmö till Haparanda. Även vid ett tiotal övriga Ikea-fastigheter ska det installeras laddare, vilka de är framgår inte.

Varuhuskedjan har redan i dag laddmöjlighet för elbilar och laddhybrider intill sina lokaler, men inga snabbladdare vilket innebär lång laddtid. De nya snabbladdarna ska ha kapacitet på mellan 150 och 300 kilowatt, och de flesta orter kommer få 16 stycken sådana. Men dessa platser förbereds samtidigt för att kunna utökas till 24 supersnabbladdare i framtiden.

– Det finns en ökad efterfrågan på snabbladdare i samhället. Eftersom Ikea är en plats som många besöker har vi ett stort ansvar att göra vad vi kan, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

Om satsningen

Laddstationerna ägs och hanteras av Recharge. Laddkostnaden betalas av användaren vid laddpunkterna, vilket gäller både kunder och medarbetare.

Energin till laddarna ska komma från 100 procent förnybara källor, något som ska säkerställas via certifiering.

 

Fördelning per varuhus:

8–16 supersnabbladdare

16 standardladdare (AC, typ 2-kontakt) varav:

6 laddare för kunder

10 laddare för medarbetare

Bolaget har som mål att ha helt utsläppsfria hemleveranser om tre år. Och senast 2030 ska både medarbetares och kunders utsläpp från resor till Ikeas varuhus ha minskat med 50 procent.

– Efterfrågan av hemleveranser ökar i alla länder och Ikea har ett stort ansvar att se till att dessa leveranser sker på ett mer hållbart sätt. När vi nu snart kan ladda våra lastbilar på samtliga varuhus tar vi även ett stort steg närmare målet om nollutsläpp för hemleveranser, säger Jonas Carlehed.

Arbetet har påbörjats på de 20 varuhusen och de första laddpunkterna ska stå klara att användas i slutet av året. Hela projektet väntas vara klart 2024.