Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Sono Motors

Sono skrotar elbilsprojektet

Den billiga elbilen Sion från tyska Sono blir inte av. Nu koncentrerar man sig på solceller.

270 000 kronor. Så mycket skulle en Sono Sion kosta och produktionen av elbilen planerades att dra i gång i slutet av 2023. Det München-baserade företaget påstod sig ha fått in 45 000 reservationer och efter flera ekonomiska problem verkade det som att projektet som startade 2016 var i land.

Men via ett pressmeddelande är det nu klart att man kastar in handduken. I alla fall när det gäller elbilar. I stället ska man koncentrera sig på att bygga solceller och mjukvara till dessa för fordon till tredje part. I dag har man 23 företag som kunde, i Europa, Asien och Nordamerika, bland dessa märks Mitsubishi Europa samt Man och Scania lastbilar.

Sono Sion i Trollhättan men någon produktion blev det inte av där. Ingen annanstans heller, för den delen. Foto: Sono Motors

Sono har fått gå med mössan i hand för att få ihop till en produktion av Sion, men ger nu upp när man fått ihop cirka 90 procent av det kapital som behövdes. Som effekt av att Sion inte blir av får man göra sig av med 300 anställda. Den operativa chefen Thomas Hausch kommer kliva av sin roll men även fortsättningsvis vara involverad i företaget.

Elbilen Sion hade just solceller som ett dragplåster och laddning från dessa skulle kunna ta bilen elva mil under gynnsamma förhållanden.

Ursprungligen var det tänkt att bilen skulle byggas av Nevs i Trollhättan. Nyligen nåddes vi av nyheten att det går i moll även där – 320 av företagets cirka 340 anställda har varslats om uppsägning.