Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
The Spirit of Ecstacy-damen hukar sig mer på Rolls-Royce elbil och med andra designförändringar blir den nättare för att sänka luftmotståndet. Fler bilder på nya Spirit of Ecstacy om du bläddrar.The Spirit of Ecstacy-damen hukar sig mer på Rolls-Royce elbil och med andra designförändringar blir den nättare för att sänka luftmotståndet. Fler bilder på nya Spirit of Ecstacy om du bläddrar.The Spirit of Ecstacy-damen hukar sig mer på Rolls-Royce elbil och med andra designförändringar blir den nättare för att sänka luftmotståndet. Fler bilder på nya Spirit of Ecstacy om du bläddrar.
1 AV 5
The Spirit of Ecstacy-damen hukar sig mer på Rolls-Royce elbil och med andra designförändringar blir den nättare för att sänka luftmotståndet. Fler bilder på nya Spirit of Ecstacy om du bläddrar.
Foto: Rolls-Royce Motor Cars
2 AV 5
Foto: Rolls-Royce Motor Cars
3 AV 5
Foto: Rolls-Royce Motor Cars
4 AV 5
Foto: Rolls-Royce Motor Cars
5 AV 5
Foto: Rolls-Royce Motor Cars

Spirit of Ecstacy krymper

Rolls-Royce nya elbil Spectre får en mindre och nydesignad kylarprydnad.

Jakten på lågt luftmotstånd är en prioritet för alla elbilstillverkare, och kanske i synnerhet för Rolls-Royce. Ska den nya elbilen från Rolls-Royce klara långa resor i motorvägsfart måste luftmotståndet vara betydligt lägre än vad det brukar vara på Rolls-Royces modeller. Det resulterar i en finputs utan dess like.

Nya eldrivna Spectre, som Rolls-Royce lovar ha klar 2023, får därför en ny form på den klassiska kylarprydnaden ”The Spirit of Ecstacy”, Charles Sykes underbara hyllning till fartens tjusning. Från början kallades den Spirit of Speed. Damen i fråga lutar sig framåt – i fartvinden kan man tänka sig – och klänningens tyg fladdrar bakom armarna och ser nästan ut som vingar. I den nya versionen knäar hon mer och närmar sig fartställning i ett störtlopp, allt för att skapa ett bättre cW-värde. En tidigare Spectre-prototyp har noterat cW-värde på 0,26, och är därmed den Rolls-Royce med lägst luftmotstånd någonsin.

Spirit of Ecstacy som den ser ut på Rolls-Royce modeller i dag. Inte lika mycket hukande. Det ser du bland annat på nya Ghost som du nedan kan läsa vår provkörning av.Spirit of Ecstacy som den ser ut på Rolls-Royce modeller i dag. Inte lika mycket hukande. Det ser du bland annat på nya Ghost som du nedan kan läsa vår provkörning av.Spirit of Ecstacy som den ser ut på Rolls-Royce modeller i dag. Inte lika mycket hukande. Det ser du bland annat på nya Ghost som du nedan kan läsa vår provkörning av.
Spirit of Ecstacy som den ser ut på Rolls-Royce modeller i dag. Inte lika mycket hukande. Det ser du bland annat på nya Ghost som du nedan kan läsa vår provkörning av. Foto: Benedict Campbell / Rolls-Royce Motor Cars

På alla nya Rolls-Royce är Spirit of Ecstasy nedfällbar med en knapptryckning, och dessutom när man slår av motorn, så man kan ju undra varför man jagar luftmotstånd. Man kunde ju tänka sig att den fälls ned i farter över 110 km/h. Men det är en speciell känsla att köra en Rolls och se henne på kylaren.