Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stellantis

Sportiga Opel-modeller får nygammalt emblem

Klassiska bokstäver kommer åter på Opels sportigare bilar. Men förkortningen GSe får en ny innebörd.

Opel må vara i ny ägo med man är noga med att blicka bakåt för att hålla fanan högt. Nyligen provkörde vi Opel Astra Sports Tourer, en en lastare i C-segmentet – en klass man har spelat i sedan 1963.

Nu meddelar man att tre för Opel klassiska bokstäver åter ska sitta på märkets bilar: g, s och e. Men det blir inte som vi minns dem från modeller som Commodore och Monza, GS/E och GSE, utan GSe. Ja, du har nog listat ut att det handlar om elektrifiering.

Lika men olika GS/E, GSE och GSe. Foto: Stellantis

Grand Sport Einspritzung blir helt enkelt Grand Sport electric och bokstäverna kommer att sitta på märkets toppversioner av elektrifierade bilar, skriver Opel. Ordvalet tyder på att GSe kommer att finnas på såväl elbilar som laddhybrider och ska innebära ”atletisk design och hög nivå av körglädje”.

Nu är det inte så länge sedan vi såg bokstäverna senast på en Opel, närmare bestämt förra året på bygget Manta GSe Elektromod. Att Opel ska återanvända gamla sportbeteckningar fick vi veta redan 2019 då dåvarande vd:n Michael Lohscheller bekräftade att så skulle ske på en kommande prestandaversion av elbilen Corsa-e.