Statliga bidrag till laddstationer används inte
Under fjolåret avsatte regeringen 50 miljoner kronor som ska användas varje år för att öka antalet laddstationer för elbilar och laddhybrider längs landets stora vägar, i första hand i Norrland. Ett år senare har fortfarande inte en enda station installerats.
Det var med mycket pompa och ståt som regeringen i fjol presenterade sin satsning på att utöka antalet publika laddstationer i Sverige. Tanken var att det nu skulle monteras en snabbladdstation var tionde mil längs landets stora vägar, främst i Norrland. För att åstadkomma detta avsattes 50 miljoner kronor per år, men efter ett års tid har ännu ingen station installerats.
Detta enligt uppgifter från Trafikverket – myndigheten som själva har ansvar i frågan. I dagsläget finns det runt 13 000 offentliga laddstationer i landet, vilket ska räcka till de över 200 000 elbilar och laddhybrider som färdas på vägarna. Enligt en granskning från M Sverige är infrastrukturen kring landets laddstolpar ”urusel”.
Branschorganisationen MRF tycks inte vara mer imponerade.
– Bilbranschen kommer nu med ett modellutbud som möjliggör en fossilfri och elektrifierad framtid. Staten måste ta sitt ansvar och säkerställa att det finns möjligheter att ladda bilarna även utanför storstäderna, säger Henrik Idermark, elbilsansvarig på MRF till TT.
Han fortsätter:
– Samtidigt vill våra beslutsfattare att det inte ska få säljas bilar som körs på fossila bränslen efter år 2030. Att säkerställa en säker och tillgänglig infrastruktur för bilisterna att kunna ladda sina laddbara fordon är en nyckel för den omställning som krävs framöver.
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) är inte nöjd med att statsbidragen inte utnyttjas.
– Det är klart att när vi betalar ut stöd så vill vi se laddstolpen uppe så snabbt som det bara går, säger han till TT.
Ministern spekulerar kring vad som gått snett och vad som måste göras bättre i framtiden.
– Det blir en kommunal fråga. På vissa platser har det gått väldigt fort att bygga ut laddinfrastrukturen. Kanske är det så att det finns en ovana i den glesaste landsbygden att hantera det här. Då får vi ha en dialog med Trafikverket om vad vi kan göra för att underlätta, säger Anders Ygeman.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se