Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Ny italiensk elbil och storebror till Fiat 500e
2 AV 2
Foto: Stellantis

Stellantis nya plattform presenterad

Den första av fyra nya plattformar för elbilar är nu presenterad av Stellantis-koncernen. 400-voltsteknik och en räckvidd på upp till 70 mil för bilar i C- och D-segmenten.

Den första av fyra nya elbilsplattformar från Stellantis är nu presenterad. STLA Medium passar fordon i C- och D-segmenten och är byggd för en global marknad även om de första bilarna som är byggda på plattformen ska lanseras i Europa i år.

Axelavståndet kan justeras mellan 270 och 290 centimeter vilket får fordonen att mäta mellan 4,3 och 4,9 meter i totallängd. Markfrigången är minst 22 centimeter och hjulens maximala diameter är 75 centimeter.

1 AV 2
Foto: Stellantis
2 AV 2
Foto: Stellantis

Räckvidden är 50 eller 70 mil vid blandad körning enligt WLTP-körcykeln – beroende på drivlina. Batteripaketet är på 98 kilowattimmar och plattformen har 400-voltssystem. En förbrukning så låg som 1,4 kWh nämns i pressmeddelandet och att ladda batteripaketet från 20 till 80 procents kapacitet ska ta 27 minuter.

Plattformen är byggd för både fram- och fyrhjulsdrift och motorer med mellan 217 och 387 hästkrafter i maximal effekt ska finnas tillgängliga.

Enligt Stellantis har man i dag 26 bilmodeller i berörda segmenten. Två miljoner bilar byggda på STLA Medium ska koncernens fabriker runt om jorden mäkta med per år.

Bland de bilmodeller som tidigare bekräftats att bygga på den nya plattformen finns bland annat en handfull från Peugeot samt nya Opel Grandland.