Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Peugeots nya mellanklassare är lite ambivalent
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Stellantis satsar på el- och etanoldriven laddhybrid

Stellantis storsatsar i Brasilien på att kombinera etanol med eldrift i sitt nya Bio-Hybrid-projekt.

Stellantis presenterade i veckan sitt nya brasilianska Bio-Hybrid projekt. Koncernen kommer att ta fram tre olika plattformar som kombinerar eldrift med etanoldrift. Att satsningen tar form i Brasilien är ingen överraskning. I Brasilien dominerar etanoldrift och renodlade elbilar stod bara för 2,5 procent av bilförsäljningen 2022. 

Redan 2024 kommer den första etanol/el-hybriden ut på marknaden och 2030 kommer 60 procent av Stellantis försäljning i Brasilien utgöras av Bio-Hybrid modeller enligt koncernens prognos.

Den enklaste drivlinan har en förbränningsmotor som drivs med etanol men som har en ny kombinerad generator/startmotor på 3 kW som tar ned förbrukningen och förbättrar prestandan. I en mer avancerad tillämpning, Bio-Hybrid e-DCT, har hybridmodellen två elmotorer. En elmotor ersätter generator och startmotor och den andra större elmotorn är kopplad till transmissionen. Ett 48 volts batteri är kopplat till systemet. Till sist finns en laddhybrid i programmet men Stellantis avslöjar i dag inga fler tekniska detaljer om laddhybridmodellen. 

Försök med att att kombinera biodrivmedlet etanol med eldrift har också gjorts av bland annat Ford, men försöken har varit lokala och inte nått storskalig produktion. På papperet har tekniken stora miljöfördelar. Bränslet är i huvudsak helt biobaserat och som laddhybrid kan batteriet ha ett mindre format vilket ger stora miljöfördelar – bilen blir lättare och batteriet blir mindre miljöbelastande i produktion. Priset blir dessutom lågt. Invändningarna som görs brukar handla om problematiken kring att använda möjlig livsmedelsproducerande mark för drivmedelstillverkning.