Foto: Stellantis

Stellantis ska bygga stort publikt laddnät i Europa

Stellantis har ingått partnerskap med företaget TheF Charging med syfte att bygga ett publikt laddnät i Europa. Det ska vara tillgängligt för alla elbilar, men med ”exklusiva” villkor för Stellantis-kunder.

Jättekoncernen Stellantis har meddelat att man undertecknat ett partnerskapsavtal med TheF Charging för att skapa ett offentligt laddnät i Europa, det rapporterar automotiveworld.com. Samarbetet är en del av Stellantis strategi som handlar om att främja och förenkla e-mobilitet i hela världen, med hjälp av ett komplett utbud av laddningslösningar för alla typer av kunder.

Att laddinfrastrukturens betalningsfunktion är automatisk och offentlig är viktigt för övergången till en elektrifierad fordonsflotta, menar bolagen. För att kunna skapa ett tillräckligt stort nätverk för hela Europa har man identifierat 1 000 ägare och operatörer av olika platser där man vill bygga ladd-parkeringsplatser. Det kommer vara platser som uppfyller kundernas huvudsakliga laddningskrav: i stadskärnor, vid offentliga platser som sjukhus och skolor, vid transportpunkter som flygplatser och tågstationer, fritidsaktiviteter och shoppinganläggningar. Totalt ska man bygga på 15 000 platser i Europa med 2 miljoner parkeringsplatser, med start i Italien redan i år.

PROV: Opel Mokka-e

– Partnerskapet med Stellantis ger ytterligare impuls till skapandet av vårt laddnätverk runtom i Europa. Detta tekniska och kommersiella samarbete kommer att ge fördelar i hela värdekedjan: från våra kunder, oavsett om de kör ett Stellantis-fordon eller inte, som kommer att kunna dra nytta av innovativa tjänster i enlighet med individens specifika krav, till ägarna till de platser som kommer att vara värd för vårt nätverk. De sistnämnda kommer kunna räkna med en större tillströmning av högvärdiga kunder och på ett enastående partnerskap baserat på transparens, personliga tjänster och samarbete, kommenterar Federico Fea, vd för TheF Charging.

Enligt avtalet ska Stellantis och TheF Charging också att sträva efter att skapa ett laddnät som erbjuder kolfri energi.

TEST: 4 billiga elbilar