Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Opel Astra har blivit elbil och utlovar en välisolerad kupé
2 AV 2
Foto: Stellantis

Stellantis ska kapa elbilsbatteriers vikt med hälften

Stellantis öppnar ett nytt forskningscentrum för batteriteknik på klassisk mark och siktar på att halvera elbilbatteriernas vikt.

Stellantis har öppnat sitt första forskningscentrum för batteriteknik i Italien och det på klassisk mark: i anslutning till Fiats bilfabrik i Mirafiori. Strax över 100 anställda kommer i anläggningen, som koncernen har satsat 40 miljoner euro på (närmare 475 miljoner kronor), att genomföra klimat- och livslängdstester, utveckling och kalibrering av batterihanteringssystem och analyser av battericeller.

Till sin hjälp har de bland annat 32 klimatkammare för testning av batteripaket och åtta kammare för testning av celler. I dessa kan temperaturer mellan -40 och +60 grader ställas in.

Vid invigningen berättade koncernens utvecklingschef Ned Curic om en av utmaningarna de står inför: att få elbilarna att väga mindre, det rapporterar Autocar.

– Batterierna är i dag alldeles för tunga och så även fordonen. Vi borde inte gå bakåt, sa Ned Curic och berättade att koncernens mål är att halvera batteripaketets vikt genom introduktion av ny lätt batteriteknik och effektivare cellförpackningar. 2030 siktar man på att deras elbilar ska ha samma vikt som motsvarande bilar med förbränningsmotorer.

Stellantis utvecklingschef Ned Curic.Stellantis utvecklingschef Ned Curic.Stellantis utvecklingschef Ned Curic.
Stellantis utvecklingschef Ned Curic. Foto: Stellantis

Stellantis investerade tidigare i år i Silicon Valley-bolaget Lytten, som utvecklar lättare litiumsvavelbatterier. Förutom att minska vikten sänker dessa även kostnader och koldioxidutsläpp genom att använda mindre exotiska material än litiumjonbatterier. Ned Curic nämnde också natriumjonbatterier som ett alternativ. De är ett mycket billigare alternativ och utvecklas bland annat av den kinesiska batteritillverkaren CATL.

Stellantis batteriforskningscentrum i italienska Mirafiori.Stellantis batteriforskningscentrum i italienska Mirafiori.Stellantis batteriforskningscentrum i italienska Mirafiori.
Stellantis batteriforskningscentrum i italienska Mirafiori.Stellantis batteriforskningscentrum i italienska Mirafiori.Stellantis batteriforskningscentrum i italienska Mirafiori.
1 AV 2
Stellantis batteriforskningscentrum i italienska Mirafiori.
Foto: Julien Cresp / Stellantis
2 AV 2
Stellantis batteriforskningscentrum i italienska Mirafiori.
Foto: Julien Cresp / Stellantis

Som en del av den strategiska planen Dare Forward 2030 ska Stellantis nå en elbilsförsäljning på 100 procent för personbilar i Europa och 50 procent för personbilar och lätta lastbilar i USA år 2030. För att uppnå dessa mål ska man säkra 400 gigawattimmars batterikapacitet via sex batteritillverkningsanläggningar i Nordamerika och Europa.