Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Valhallavägen är Stockholms längsta laddgata.Valhallavägen är Stockholms längsta laddgata.Valhallavägen är Stockholms längsta laddgata.
Valhallavägen är Stockholms längsta laddgata. Foto: okänd

Stockholm får fler platser för elbilsladdning

Det blir fler parkeringsplatser för elbilsladdning i Stockholm.

I dag finns totalt 215 laddpunkter på ett 30-tal gator.

Den senaste utbyggnaden sker på bland annat Narvavägen och Åsögatan på Östermalm och Södermalm.

Elen till laddstationerna kommer från fossilfri vatten- och vindkraft.

Med fler laddbara bilar på vägarna så ökar behovet av laddpunkter. I Stockholm fanns inför det här året laddpunkter på ett 30-tal gator och enligt Trafikroteln i Stockholm fanns totalt 215 laddpunkter. Stationerna med punkterna sköts av Vattenfall, Eon, Fortum och Mer.

Vattenfall använder InCharge som aktör och det är de som nu genomför en utbyggnad för 55 fler laddpunkter fördelade på de olika gatorna i stan.

De här gatorna ska inom kort få nya laddpunkter:

• Narvavägen 5 (10 laddpunkter)
• Åsögatan 111 (6 laddpunkter)
• Tulegatan 3 (3 laddpunkter)
• Valhallavägen 138 (20 laddpunkter).
• Drottningholmsvägen 2 och 5 (8 laddpunkter)
• Strandvägen 18 (8 laddpunkter) 

Fossilfri el i stolparna

Efter utbyggnaden blir Valhallavägen Stockholms längsta laddgata med totalt 30 laddpunkter. Utbyggnaden är ett resultat av ett projekt som startade 2018.

De olika laddpunkterna har både snabbladdning och den lite långsammare destinationsladdningen. Elen till laddstationerna kommer från fossilfri vatten- och vindkraft.

 – I dag laddar vi till 90 procent hemma eller på jobbet. I städerna där de flesta inte har egen laddbox, ska möjligheten till publik laddning vara lika enkel som självklar för stockholmarna och de förbipasserande. Laddgator är ett bra komplement till de allmänna garagen, så att vi nu har vår 20:e laddgata i Stockholm på plats är en bra bit på vägen, säger Susanna Hurtig, chef Vattenfall E-mobility Norden, i ett pressmeddelande.

Laddpunkterna har en blandning av effektuttaget från 3,7 till 11 kW samt lastbalanserade 22 kW.

 – Möjligheten att ladda sin bil ska inte utgöra ett hinder för stockholmarna att gå över till el. Nu när utsläppen av koldioxid behöver minska snabbt är det glädjande att samarbetet med näringslivet visar vägen mot ett klimatsmart Stockholm. Vi behöver öka takten och laddgatorna är ett otroligt viktigt verktyg för att få invånare att våga välja bort bensin- och dieselbilar, säger Daniel Helldén, trafikborgarråd Stockholms stad.