Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stockholm på väg mot laddning av elbilar vid trafikljus

Ett krux med elbilar är laddmöjligheterna. I Stockholm kan inom en snar framtid möjligheterna utökas genom att laddplattor, med så kallad induktiv laddning, installeras i marken vid exempelvis trafikljus. Den trådlösa laddningen kan även vara aktuell i taxistolpar runt om i staden.

För drygt ett år sedan skrev vi om att Sverige blir först i Europa med trådlös laddning av elbilar, så kallad induktiv laddning. Nu finns det viljor som vill att landets huvudstad, som redan ingår i ett pilotprojekt för induktiv laddning, snart ska ta tekniken vidare och ut på gatorna. I dag finns det i Stockholm redan ett antal så kallade laddplattor där elbilar utrustade för trådlös laddning laddas över natten. Dessa är placerade på parkeringsplatser och nästa steg är att montera dessa laddplattor vid trafikljus.

– Om projektet slår väl ut kan vi gå vidare och införa induktionsladdning på gatorna. Det skulle vara smidigt att kunna ladda bilen direkt i gatan, säger Katarina Luhr (MP), som är miljöborgarråd i Stockholm, till Dagens Nyheter.

Tekniken med laddning av elbilar via induktion kan, om allt går som tänkt, vara på plats inom ett par år. Förutom att placera induktionsspolar under asfalten vid rödljus finns det tankar på att placera trådlös laddningsteknik ”i taxistolpar” för att eldrivna taxibilar ska kunna ladda batterierna medan de står och väntar på kunder.

Även om konventionella laddstolpar ses som gårdagens teknik är det laddstolpar som det investeras mest i för närvarande. Dagens 700 laddstolpar i Stockholm ska innan 2018 bli 1 000 stycken. Särskilda laddgator finns också med i planeringen, där är det tänkt att samla ett tiotal laddstolpar på varje gata. Vilka gatorna blir återstår att se, men bland förslagen hittas bland annat Valhallavägen, Rådmansgatan, Strandvägen, Scheelegatan, Norr Mälarstrand, Krukmakaregatan och Vanadisvägen.

– Vi har två gator i innerstaden som är först i kön. Förhandling pågår med Fortum, Vattenfall och Eon som levererar elen. Förhoppningen är att stolparna ska vara på plats till årsskiftet, säger Katarina Luhr till Dagens Nyheter.

Tanken är att man som elbilist snabbt ska hitta lediga laddstolpar, även snabbladdare.

I framtiden kan elektrisk asfalt bli tekniken som ger elbilarna sitt stora genombrott.