Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stora finansiella problem för Faraday Future

Faraday Future ska börja leverera sina elbilar i december, är det sagt. Hur det blir med den saken återstår att se. Ekonomin är nämligen inte den bästa.

För tre år sedan stack Faraday Future ut hakan och sa att de inom två år ska ha en elbil på marknaden som överträffar Tesla Model S i bland annat räckvidd. Så blev det inte. Faraday Future, som är baserat i Kalifornien men finansierat framför allt med kinesiska pengar, har dragits med ekonomiska problem sedan starten och bland annat fått stoppa bygget av den stora fabrik som planerades i Nevada. Lanseringen av deras första elbil har också fått skjuta på framtiden.

Men så plötsligt, i slutet av juni i år, nåddes vi av nyheten att den kinesiska koncernen Evergrande går in som delägare och för 45 procent av företaget pumpar in 18 miljarder kronor i Faraday Future. Välbehövligt.

Bara en månad senare, i början av augusti i år, meddelade Faraday Future att saker och ting börjar komma på plats, så pass att tillverkningen är redo att dra igång och att de första bilarna ska rulla ut till kunderna i december i år.

Så lär det inte bli. De ekonomiska problemen är fortfarande kvar och de är stora. Enligt Faraday Future beror det på en splittring med huvudinvesteraren Evergrande. En dryg tredjedel av de 18 miljarderna har redan använts och Faraday Future har bett om ett förskott om ytterligare cirka sex miljarder kronor, något Evergrande sagt nej till.

Detta har lett till att Faraday Future tvingats till drastiska åtgärder. I söndags skickade de ut ett mejl till samtliga anställda om deras löner sänks med 20 procent samtidigt som företagets vd sänk sin årslön till en dollar. Även övriga i bolagsledningen har gått med på kraftigare lönesänkningar.

Faraday Future menar också att uppsägningar är att vänta, dock oklart hur många.

Räkna alltså inte med att få se Faraday Future FF 91, som den avancerade elbilen heter, i slutet av 2018, förmodligen inte heller under 2019 och kanske inte någonsin.

Faraday Future uppges med ljus och lykta leta efter nya investerare som delar deras vision.