Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stivabc / Stivabc

Storbritannien minskar stöd till elbilar

Den brittiska regeringen har beslutat att elbilsköpare ska få mindre bonus. Samtidigt sänker man gränsen för hur dyr en elbil får vara för att berättigad till bonus. Detta för att få elbilspengarna att räcka till flera köpare.

I Sverige höjs elbilsbonusen inom kort från 60 000 till 70 000 kronor. I Storbritannien går man nu åt motsatt håll. Högsta möjliga belopp som kan betalas ut till den som köper en ny laddhybrid eller elbil, det så kallade plug-in car grant, sänks från 3 000 till 2 500 pund, motsvarande 35 000 kronor. I Storbritannien har man även haft en gräns för hur dyr en bil får vara för att kunna ta del av bonuspengen. Gränsen har varit 50 000 pund. Den sänks nu till 35 000 pund, cirka 415 000 kronor.

Den brittiska regeringen förklarar ändringarna med att skattepengarna nu kommer att räcka längre och göra det möjligt för fler att köpa elbil och ta del av stödet. De nya gränserna sägs också avspegla det ökande utbudet av ekonomiskt överkomliga elbilar. Sedan 2019 har antalet helt eldrivna bilar i prisklassen under 35 000 pund ökat med nästan 50 procent, enligt brittiska regeringen som också beräknar att omkring hälften av alla elbilar som finns till försäljning i dag kommer att få tillgång till bonuspengarna.

– Det ökande urvalet av nya fordon, den växande efterfrågan från kunderna och det snabbt stigande antalet laddpunkter innebär att även om finansieringsnivån är lika hög som tidigare, med tanke på den kraftiga efterfrågan, fokuserar vi våra bidrag på de mer prisvärda nollutsläppsfordonen. Där kommer de flesta konsumenter att titta och där gör skattebetalarnas pengar störst skillnad, säger Storbritanniens transportminister Rachel Maclean i ett uttalande.