Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Begagnade Tesla Model 3 har sjunkit i pris i USA.Begagnade Tesla Model 3 har sjunkit i pris i USA.Begagnade Tesla Model 3 har sjunkit i pris i USA.
Begagnade Tesla Model 3 har sjunkit i pris i USA. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Stort prisfall på begagnad Tesla i USA

Amerikanska elbilspriserna rasar på begagnatmarknaden. Mest faller Tesla Model 3, minus 30,5 procent på ett år.

Bilpriserna på elbilar är under press. Det är inte bara priserna på nya elbilar som har pressats nedåt, även begagnatmarknaden påverkas. I USA noterar analysföretaget iSeeCars att Tesla Model 3 har backat mest i värde av alla elbilar. Genomsnittspriset var i juni 2023 cirka 385 000 kronor, och det var 169 000 kronor mindre än motsvarande pris under juni 2022. I procent räknat är det ett prisfall med drastiska 30,5 procent. Undersökningen avser ett till fem år gamla bilar i USA.

Näst störst prisfall står Tesla Model X för, som tappat 21,3 procent i värde. Räknat i pengar faller den dock mer än Model 3. Model X har tappat nästan 200 000 kronor i genomsnittspris sedan juni 2022. 

LÄS OCKSÅ: Rea på elbilar – här är prissänkningarna 

Även elbilar från andra märken tappar i värde på amerikanska marknaden. Nissan Leaf tappar 19 procent sedan 2022, Jaguar I-Pace faller 16 procent. Det är elbilar som faller mest, men även bilar med förbränningsmotorer har fallit tungt i värde. Land Rover och Range Rover visar till exempel upp stora prisfall.

Men prisfallet sker från en hög höjd. På grund av låg tillgång har priserna på begagnade elbilar varit mycket höga i USA, och att de nu faller är väntat. Prisfallet visar att bilmarknader är rörliga. Kan prisfall ske i USA kan de komma att ske även i Europa och Sverige. Det som talar för prisfall på begagnatmarknaden är en växande prispress på nya bilar. Höga räntor, lågkonjunktur och borttagna subventioner i flera länder talar för sjunkande nybilspriser. Och sjunker nybilspriserna följer hela begagnatmarknaden med. Dock väger den lägre nybilsförsäljningen emot. Med färre sålda nya bilar ökar värdet på den befintliga bilparken.